sep 162013
 

Raspberry Pi with Bluetooth nano dongle Als je af zou gaan op mijn blogposts (deze bijvoorbeeld, of deze of deze), dan kan het zijn dat je de indruk hebt dat de Raspberry Pi (en onderdelen zoals de camera) moeilijk te krijgen zijn en alleen vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Nou was dat in het begin ook wel zo (en ook toen de camera er net was), maar inmiddels, ruim een jaar na introductie, is de situatie een stuk beter. Zo kun je de Raspberry Pi gewoon vinden in de Pricewatch van Tweakers. Even wat toelichting bij de link: er staat daar dat het gaat om een Raspberry Pi model B met 512 MB geheugen. Dit wordt ook wel beschreven als de Raspberry Pi model B versie 2.0

Er zijn namelijk 2 modellen van de Raspberry Pi: eentje met netwerkaansluiting (model B) en eentje zonder netwerkaansluiting (model A). In het geval van model A kun je bijvoorbeeld wel een Wifi-dongel installeren, maar hij heeft geen vaste internetaansluiting. Het model A heeft ook maar één USB-aansluiting, terwijl model B er twee heeft. In het begin zou model A maar 128MB geheugen krijgen, model B versie 1 werd geleverd met 256MB geheugen. Maar sinds 15 oktober 2012 is dat verdubbeld en model B versie 2 wordt geleverd met 512MB intern geheugen en model A met 256MB geheugen.
Waarom zou je genoegen nemen met een model A in plaats van een model B? Omdat een model A nog wat goedkoper is (scheelt ongeveer 6 euro per stuk) en omdat hij minder stroom verbruikt 500 mA (2,5 W) versus 700 mA (3,5 W). Handig als je de Raspberry Pi bijvoorbeeld van een accupack wilt laten draaien.

Je wilt echt sowieso een versie 2, of je nou model A of model B koopt. Check dat ook als je er eentje besteld!
Lees verder….