Smartphones zijn saai

iphone_4c Laat ik beginnen met: dit is geen blogpost om Apple te bashen. Dit is een poging om een groeiend gevoel onder woorden te brengen.

Ik heb gisterenavond voor de verandering weer een live TV zitten kijken. Doe ik anders niet vaak. En ik zal de naam van het programma dat ik heb zitten kijken niet eens hardop schrijven. Zo erg was dat. Het is een voorbeeld van het soort programma’s dat we in Nederland maken. En toch was het nog interessanter en vermakender dan om de aankondiging van weer een nieuwe iPhone (nee: twee iPhones) online te volgen. Waarom? Nee, niet alleen vanwege de ‘leaks’ die de afgelopen maanden heel krampachtig door elk zich zelf respecterend technologieblog geplaatst werden (‘foto’s van de mogelijke verpakking zijn opgedoken’, ‘foto’s van de vingerafdruksensor zijn opgedoken’, ‘foto’s van….’). En ook niet omdat ik van mening ben dat Apple ‘het niet meer heeft’ nu Steve Jobs niet meer aan het roer staat. Dat mag best kloppen, maar dat doet er niet zo veel toe.

Nee, het is simpelweg omdat smartphones saai geworden zijn. De ontwikkeling als geheel is gestokt. Ja, ik was dolenthousiast over de eerste iPod. Ik heb nog steeds een iPod Video in de kast liggen (video kijken in de trein!). Toen de iPod Touch geïntroduceerd werd, kon ik een iPhone kopen voordat ik geld had voor een smartphone (en hield mezelf voor de gek dat ik met VOIP bijna hetzelfde kon). Ik kocht een iPhone 3S met onbeperkt internet bij T-Mobile (zo mooi werd het daarna nooit meer) en een iPhone 4S (zonder contract) vanwege zijn goede camera.
En die iPhone 4S is nog steeds niet op. Ik heb hem gelukkig nog niet te hard laten vallen, dus het scherm is nog heel. De accu is nog steeds net niet slecht genoeg, ik haal er een hele dag gebruik uit met het scherm niet te fel. Maar dat gebruik valt eigenlijk ook wel tegen. Ik bel er tegenwoordig zelfs mee. Maar voor het overige blijft het beperkt tot WhatsApp, e-mail, de 9292OV-planner, buienradar, af en toe een SMS’je en als ik me verveel Feedly voor RSS-feeds.

Het apparaat dat een paar jaar geleden nog een “Wow, die moet ik hebben!!” gevoel teweeg bracht, is uiteraard nog steeds belangrijk. Maar het is simpelweg niet spannend meer. Iedereen heeft zo’n ding. En een herontwerp van de interface en meer kleurtjes zijn wellicht interessant voor spelers van Candy Crush, maar als zo’n apparaat dan nog steeds een flinke smak geld kost, dan is het ook niet zo alsof je je toestel even aanpast aan ‘de stemming van de dag’. Zoals Apple wel lijkt te beweren.

Maar zoals gezegd, het is niet alleen Apple hoor. Ik loop ook niet meer warm voor aankondigingen van Samsung over weer een nieuwe “Galaxy XXX” vul maar het volgend getal met daarachter een S, Mini, of welke toevoeging dan ook. Het lijkt me dan ook vreselijk om op dit moment ontwerper bij een van die bedrijven te zijn. Want waar moet je in hemelsnaam weer mee aankomen voor de volgende release cyclus?
Een vingerafdrukscanner? Ja, laten we dat eens doen. Die dingen zitten tenslotte niet al 10 jaar op laptops die op het bedrijfsleven gericht zijn. Ik heb in ieder geval al zo lang als ik me kan herinneren een HP (en daarvoor Compaq) laptop waar zo’n ding op zit. Maar slechts één keer (omdat ik hem zelf geïnstalleerd had) met ook de bijbehorende driver zodat ik dat ding zou kunnen gebruiken om in te loggen op Windows.

Een smartphone met een batterijduur van een paar dagen in plaats van uren. Voor een prijs waarbij ik niet bang hoef te zijn dat ik hem laat vallen als ik hem mee neem tijdens een dagje fietsen. Met 2 SIM-kaart slots zodat ik een goedkoop spraak-abonnement kan combineren met een goedkoop data-abonnement (of prepaid optie). En natuurlijk met een camera er op die meer dan goed genoeg is om een los fototoestel thuis te laten als ik een dagje weg ga. Met toegang tot snel internet dat ook altijd werkt, ook in de trein (daar kan een smartphone maker natuurlijk niets aan doen, maar dat interesseert mij als consument niets).
En dan voor 100 euro zónder abonnement.

Als ze die aankondigen, dán ben ik weer even geïnteresseerd. Want dan schaf ik er eentje aan om in de kast te leggen totdat mijn iPhone 4S een keer stuk valt. Of dan geef ik die aan een van de kinderen, als die hem dan nog willen. En weet jij, die smartphone koop ik dan waarschijnlijk niet bij Apple of bij Samsung of Microsoft. Maar bij de Aldi. Lekker goedkoop.

One more thing (klinkt toch beter dan p.s.): Ben je het hier helemaal niet mee eens? Niet getreurd. Apple heeft gisteren geen nieuwe iPad (mini) en geen nieuwe Macbook (Air) en geen nieuwe Apple TV aangekondigd. Totdat dat wél gebeurt zal de media weer als een gek achter elke, al dan niet bewust, gelekte foto of nieuwtje aan rennen en publiceren. Ik zal dat in ieder geval niet doen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Smartphones zijn saai http://t.co/eNVFIbVeIw

Sjeltur
8 jaren geleden

Klopt, ik heb ook wel behoorlijk hetzelfde gevoel.
Aan de andere kant; ik kan zo ook niet iets bedenken waar ik echt enthousiast over zou kunnen worden bij mobieltjes.

Alhoewel dit wel een leuk concept is; http://m.youtube.com/watch?v=oDAw7vW7H0c&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DoDAw7vW7H0c

trackback
8 jaren geleden

Smartphones zijn saai http://t.co/O4wzcFr9DJ via @ICTOblog

trackback

Smartphones zijn saai: Laat ik beginnen met: dit is geen blogpost om Apple te bashen. Dit is een poging om ee… http://t.co/8FA77Dztbe

Iphone verkopen
Iphone verkopen
8 jaren geleden

Telkens als er een nieuwe smartphone word aangekondigd, verwacht ik weer een super telefoon die iets heel anders kan dan mijn oude! Maar het is slechts een kleine verbetering aan de camera en het beeld! ik wil echt iets anders doen met een telefoon

Patrice
8 jaren geleden

Dat is ook 1 van de redenen waarom ik Android zo gaaf vind. Ze innoveren en ik ben in staat mijn interface zodanig te wijzigen dat het net lijkt alsof ik een nieuwe telefoon heb. En wat denk je van de Note 3 met het gebruik van pen (heb nu Note 2).
Apple gebruikers zullen zoiets dergelijks nu ervaren met de upgrade naar IOS 7. Het is weer anders.

Patrice
8 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Met Android kun je launchers installeren (Bijvoorbeeld Nova) en vervolgens alles volledig naar je hand zetten. Kijk ook maar een hoop voorbeelden op: http://mycolorscreen.com/