Een e-Paper beeldscherm voor je Raspberry Pi

Wellicht vraag je je af: waarom zou je een e-Paper beeldscherm aan je Raspberry Pi willen hangen? En wat is een e-Paper beeldscherm eigenlijk?
Nou, niet alleen omdat het kan. Een belangrijkere reden is dat een e-Paper beeldscherm nauwelijks elektriciteit verbruikt als je het display ververst en géén elektriciteit als uitsluitend de informatie wordt weergegeven. En het display blijft gewoon ‘zichtbaar’ op het moment dat de Raspberry Pi uit staat.
Nee, dit ga je niet gebruiken voor informatie die heel vaak of heel veel wijzigt en niet voor spelletjes of zo. De leverancier denkt zelf bijvoorbeeld aan elektronische labels op kratten, rekken en schappen.

Om dat rendabel te maken moet het scherm niet te duur zijn, en ook dat valt wel mee: €29,- per stuk. Voor Nederland moet je daar dan nog €22,- verzendkosten bij optellen. Dan kun je dus maar beter grotere aantallen bestellen, want bij 10 stuks zijn de verzendkosten maar €29,- (of €2,90 per stuk) in totaal.

Het filmpje hierboven laat nog niet heel erg veel zien over de snelheid van het scherm. Ook maakt de leverancier duidelijk dat de getoonde oplossing (waarbij het display simpelweg met één kabeltje aan de Raspberry Pi hangt) niet bedoelt is om permanent te worden/zijn.

Toch nog maar even wachten dus, maar ik zou bijvoorbeeld zo’n scherm kunnen gebruiken in combinatie met de Raspberry Pi voor mijn zonnepanelen. Die data hoeft maar eens per 5 minuten bijgewerkt. Live mee kunnen kijken naar je energieproductie op een scherm dat zelf zo weinig mogelijk elektriciteit gebruikt is natuurlijk heel mooi.