3D Printen: Yoda

Yoda Ik lig een beetje achter met het documenteren van mijn 3D-prints. Maar er zijn er een aantal die ik toch even vast wil leggen omdat ze ook “lessen” bevatten voor het 3D printen met de UP! Mini.
Zo bijvoorbeeld ook de 3D print van master Yoda, die ik zaterdag nog op het randje van Star Wars day uit de printer liet rollen.

Het was/is een aparte print. Hij is namelijk helemaal hol van binnen. Het onderste deel van de torso bestaat uit een dunne wand. Dat deel printen ging prima. Het bovenste deel van het hoofd en de oren zijn hol en bevatten gaatjes.
De software van de UP! Mini berekent zelf de ondersteuning die nodig is. Je kunt wel wat sturen met getallen voor percentages overhang etc. maar de plek van de ondersteuning zie je pas als de print er uit komt. En bij Yoda leverde dat niet optimale resultaten op. Het kan zijn dat dat beter wordt als hij een slag groter geprint wordt, maar bij deze omvang zaten er ondersteuningen bij de ik, ook nu ik al redelijk wat ervaring krijg met het verwijderen ervan, simpelweg niet netjes verwijderd kreeg.

Yoda
De ondersteuningen aan de buitenkant waren uiteraard geen probleem. Het merendeel van de ondersteuning aan de binnenkant van het hoofd ook niet direct, maar de bevestiging daarvan aan de binnenkant van de bovenkant van zijn hoofd zorgde voor een probleem. De opening van de torso was niet groot genoeg om met mijn tang er aan te kunnen en met het pincet kon ik nauwelijks genoeg kracht zetten om het ‘korstje’ wat de UP! Mini altijd maakt om de stutten op vast te zetten los te krijgen.
Datzelfde gold voor de bevestiging van de buitenste ondersteuning ter hoogte van de mond. Daar ging de steun door de gaten van de mond heen en zat erg vast aan de binnenkant. Daar kon ik er met het pincet niet/onvoldoende aan.

En tenslotte de oren. Die zijn niet helemaal leeg. Ik kreeg niet alle ondersteuning er uit, zonder te moeten vrezen voor het beschadigen van het gatenpatroon of het afbreken van een van de oren. Yoda ziet er ook met al die ‘problemen’ nog best aardig uit, maar het geeft wel aan dat het soms handig zou zijn om meer invloed te kunnen hebben op de plaatsing van de ondersteuning.
Dus bijvoorbeeld dat de software in expert modus de ondersteuning berekend en laat zien waar ze komen waarbij je dan zelf dat kunt aanpassen. Aangeven dat je de oren zónder interne ondersteuning wilt printen bijvoorbeeld. In 9 van de 10 gevallen zul je de voorgestelde ondersteuning willen gebruiken. Wat dat betreft geen klachten van mij hoor.

Voor de statistieken nog even de gewichten met en zonder afval:
Yoda Yoda

En natuurlijk ook de foto’s met het LED kaarsje er in:
Yoda Yoda

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: Yoda http://t.co/84PnV2kFDE