3D Printen: Minecraft Boomhut

Minecraft Boomhut Ik had al geschreven over de opties om objecten die in Minecraft gebouwd zijn te (laten) printen. Natuurlijk moest dat ook zelf uitgetest worden nu het kon.

De stappen zijn eigenlijk heel eenvoudig, het verkrijgen van een mooi resultaat is ofwel duur, ofwel best moeilijke. En dat heeft er vooral mee te maken dat je in Minecraft bouwt met blokken die bestaan uit verschillend materiaal, met hun eigen eigenschappen en textuur. Lava ziet er uit als lava, zand als zand, je hebt steen, hout, bladeren, water etc.
Als je gaat printen op een UP! Mini, dan heb je blokjes, één kleur. Klaar. Laat je het printen via Shapeways dan heb je wél een full-colour print, die er dan ook veel mooier uit ziet, maar ook veel duurder is. Daar kom je voorlopig nog even niet omheen. Kwaliteit prints uit Minecraft zijn duur.

Maar…met een beetje strategisch gekozen objecten kom je al een heel eind. Op de afbeelding hierboven/hiernaast zie je een print van een boomhut in Minecraft. Gebouwd door mijn jongste zoontje. Samen geëxporteerd, geprint op de UP! Mini en daarna heel voorzichtig door mij schoon gemaakt. Dat laatste had ik hem zelf kunnen laten doen, maar vond ik én nog te gevaarlijk qua mesjes, pincetten en tangetjes én had in dit geval waarschijnlijk (nog) een afgebroken boomhut opgeleverd, want het was een delicaat werkje.

Even terug naar het begin…

0 - Boomhut in Minecraft - 1 0 - Boomhut in Minecraft - 2
Dit is de boomhut waar het om gaat. Gebouwd in Minecraft in een ‘wereld’. Daar heeft mijn zoon er heel veel van op onze laptop staan. De informatie over de objecten in die wereld wordt lokaal op de laptop opgeslagen, het gaat hier dus niet om werelden op online servers. Daar lukt dit (nog) niet mee.

Mineways
Het eerste programma dat we nodig hadden was Mineways, een gratis download.
0 - Wereld in Mineways
In Mineways open je de betreffende wereld en krijgt dan een landkaart te zien. Je moet dus wel ongeveer weten waar het object staat dat je wilt gaan printen, want je hebt alleen een bovenaanzicht.
1 - Mineways selectie
Heb je het gevonden, dan selecteer je met de rechtermuisknop een gebied. In dit geval de boomhut met een stukje water er omheen.
Je kunt de diepte en de hoogte van de selectie aangeven, je kunt dus ook stukken onder de grond exporteren. De tool zal hier soms/vaak zelf suggesties voor doen (bij ons vaak, maar ik weet niet of dat altijd zo is).
2. Mineways opslaan als wrl 6 - Mineways export als obj 7 - Mineways export als STL
Je hebt dan een aantal export-opties: WRL voor Shapeways, OBJ (mooi als je zelf het full-colour resultaat wilt zien) en STL (om zelf te printen).
3 - Mineways opties export
Daarna krijg je een indrukwekkende hoeveelheid export-opties. Ik heb ze eigenlijk gewoon allemaal zo laten staan, “export full colour” werkt alleen bij OBJ en WRL, maar kan altijd aan staan.
4. Mineways 3D print statistieken en kosten 5 - Mineways waarschuwing te klein object
Prettig is, als je het via Shapeways zou willen laten printen, is dat je een indicatie krijgt van de printkosten daar. Deze boomhut zou qua kosten nog te overzien zijn, maar is officieel ook te klein in omvang (al is de verwachting dat ze het toch wel zouden printen).
Voor $6,39 (excl. verzendkosten) zou ik me nog kunnen voorstellen dat je het laat printen (er zijn meer ‘koopjes‘ van < €10,- te vinden). Er zit in totaal 29 gram grondstof in als je hem zelf print. Dat is tussen de 1 euro en 1 euro 50 cent.

OBJ Viewer
Deze stap is volledig overbodig voor het daadwerkelijke printen, maar wel leuk als je wilt zien hoe zo’n export er uit kan zien in volledige kleuren.
8 - OBJ Viewer full colour
Je hebt een OBJ Viewer nodig. Daar zijn er veel van beschikbaar, ik heb hier eentje gebruik van PyramidSoft. Als je daar het OBJ-bestand in opent, dan zie je de export in al zijn glorie. Zo komt hij dus niet uit de printer thuis. Maar wel mooi om te zien.

Netfabb Studio Basic
Voor de thuisprint gaan we verder met Netfabb Studio Basic, dat ook gratis te downloaden en te gebruiken is.
9 - Netfabb Studio Basic - view STL met fout
Na het openen van het STL-bestand, krijg je meteen met een icoontje te zien dat er nog wat problemen zijn met het model. Ik heb nog niet helemaal uitgezocht wélke problemen dat dan zijn, ik weet wat ik moet doen om ze te repareren.
10 - Netfabb Studio Basic - repair STL 11 - Netfab Studio Basic - Default repair
Klik op het rode kruis op de menubalk. Kies ‘Automatic Repair’. Kies ‘Default repair’ en ‘Execute’. Kies ‘Apply repair’.
Nu kunnen we de STL weer exporteren.
13 - Netfabb Studio Basic export part as STL
Klik met de rechtermuisknop op het part (aan de rechterkant). Kies ‘export part’ en ‘STL’ (binary of ASCII kan beiden).
14 - Netfabb Studio Basic - export with repair 15 - Netfabb Studio Basic export with repair 2
Bij de export krijg ik dan nóg een waarschuwing. Door op ‘repair’ te klikken is Netfabb Studio ook daar tevreden over.
Sla het STL onder een andere naam dan eerst op.

UP! software
De laatste stap vindt plaats in de UP! software. Dat is de software die bij de UP! Mini geleverd wordt en waarmee je de prints naar de printer stuurt etc.
16 - Boomhut in UP software
Na het openen lijkt de boomhut erg klein. Dat is niet heel handig, want klein betekent ook dun en fragiel. Je wilt dus iets meer body hebben.
17 - Boomhut vergroten 18 - Boomhut plaatsen op printbed
Klik op het object zodat het geselecteerd is. Kies ‘Scale’ in de menubalk. Zet de schaalfactor op ‘1.2’ en klik achtereenvolgens op de X, Y, Z knoppen naar het dropdown menu. Het object wordt achtereenvolgens in de X, Y, Z richting met 20% vergroot. Doe dat indien nodig nog een paar keer.
18 - Boomhut plaatsen op printbed
Als je dat gedaan hebt zul je zien dat het object ‘in’ het printbed gezakt is bij het vergroten.
Selecteer het object en klik dan op ‘Place’. Nu wordt het weer netjes op zijn plek gezet en ben je klaar om te printen.
Daarvoor klik je op de print knop, selecteer de fijnheid van de print en klik OK. Nu gaat de UP! software rekenen, kijkt of je genoeg filament op de rol hebt zitten, stuur de software het ontwerp naar de printer, piept tussendoor nog een paar keer, verteld je hoe lang het ongeveer gaat duren en gaat aan de slag.
De computer kan nu los gekoppeld worden.
Minecraft Boomhut
Vanwege zijn ontwerp bevat deze boomhut veel stutten. De hoeveelheid en plaatsing daarvan wordt door de UP! Software zelf vastgesteld. Daar kun je nog wat in sturen, maar daar heb ik me nog niet aan gewaagd. Dit is dus zoals de software dat zelf vastgesteld heeft. In totaal 29 gram.
Minecraft Boomhut
Daar blijft dan minder dan de helft van over als je ruim een uur later, heel voorzichtig alle hulpstukjes los gehaald hebt. Die zitten soms best vast tussen blokjes in en je moet dus geduld hebben als je er mee aan de slag gaat.

Was het dat nou allemaal waard? Als test zeker. Voor mijn zoontje ook. Die vond het heel mooi om een fysiek object te hebben van iets wat hij in Minecraft gebouwd had. Ook na een week intensief printen heeft zo’n print toch nog wel aantrekkingskracht.
Zou ik het in een klas doen met 20 kinderen? Zeker niet. Het exporteren en printen is niet zo erg. Maar 20 van dit soort priegelwerkjes schoon maken, daar begin ik niet aan!

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: Minecraft Boomhut http://t.co/kUkFfcehuV

trackback

@stephankienhuis Iets voor jou kinderen om uit te proberen? Minecraft creaties uit de 3D printen: http://t.co/qHeiD3Xrm9