Ontwerpen voor geld

ontwerpenvoorgeld Voor mijn proefschrift moest ik op zoek naar een ontwerp voor de omslag en uitnodiging. Natuurlijk heeft de Technische Universiteit Eindhoven adressen voor je van ontwerpers die dat voor je kunnen doen. Je kunt zelf knutselen of een handig familielid vragen. Maar je kunt ook een ontwerpwedstrijd uitschrijven. Bijvoorbeeld via ontwerpen-voor-geld.nl. Dat is de manier waarop ik het gedaan heb.

Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: je maakt een ‘wedstrijd’ aan met een bepaalde looptijd, bijvoorbeeld 4 weken. Je beschrijft wat je wilt hebben (in mijn geval een omslag voor een proefschrift + uitnodiging) en geeft daar zo veel mogelijk informatie bij (titel, inhoud van het onderzoek, …) en waar nodig ook bestanden (in mijn geval heeft de TU/e een Indesign sjabloon voor beide onderdelen, ik had een tekstbestand met de tekst voor de uitnodiging etc).
Je kunt dan er voor kiezen dat je uitbetaling garandeert (je moet dan dus hoe dan ook een winnaar kiezen aan het einde van de rit), je kunt er voor kiezen dat ontwerpers elkaars ontwerpen niet zien (in de hoop mee diversiteit te krijgen) en je kunt de wedstrijd verbergen voor zoekmachines.
Je bepaald zelf hoeveel je wilt betalen. Een budget-wedstrijd stelt de ontwerpers €100,- in het vooruitzicht, de optie ‘normaal’ vermeld €200,- en de optie ‘pro’ €300,- maar je kunt ook zelf een bedrag kiezen. Ik had zelf vooraf even rondgekeken naar wat er voor andere ontwerpen van omslagen geboden werd en dat bleek steeds zo’n €100,- te zijn. Dus ik ging ook voor dat bedrag.
Het betekent niet dat je daar ook mee klaar bent, want je betaald plaatsingskosten, servicekosten, als je een besloten wedstrijd wilt betaal je, en er komt BTW overheen. Bij een gegarandeerde wedstrijd krijg je juist weer korting. Ik was uiteindelijk € 169,- incl. BTW kwijt.

Als je wedstrijd uitgezet is, is het even afwachten.

Het duurde niet lang voordat ik een aantal ontwerpen binnen kreeg. Die werden toegevoegd door twee ontwerpers. Die voegden dus niet elk één ontwerp toe, maar een aantal. Dat is wel zo handig omdat je dan wat te kiezen hebt. Een aantal ontwerpen vond ik niet zo geslaagd, andere zagen er beter uit, maar hadden ook wel dingen die ik graag anders wilde.
Je kunt via sterren (1-5 sterren) aangeven wat je van een ontwerp vind en via de reactie-optie reageren op de ontwerpen.
Zo hebben we een aantal iteraties doorlopen waarbij ik steeds reageerde op de ontwerpen en de twee ontwerpers aanpassingen doorvoerden.

De site gaat er vanuit dat je veel meer ontwerpers kunt hebben en heeft daarom een fase waarbij je een aantal finalisten kiest. In mijn geval deed dat er niet toe omdat ik maar twee ontwerpers had die ontwerpen indienden. Ik had het logisch gevonden als je bij die stap een aantal ontwerpen kon kiezen zodat de ontwerpers ook directer wisten welke nog in de running waren.
Opvallend vond ik overigens dat beide ontwerpers de ontwerpen die laag scoorden ook meteen weer verwijderden. De reden daarvan is me nog niet helemaal duidelijk.

Hoe dan ook, uiteindelijk heb ik één ontwerp gekozen en kreeg ik van de ontwerper een ZIP-bestand met daarin het Indesign sjabloon en een PDF van het ontwerp. Dat heb ik nog een keer gecontroleerd, er bleek een typefout in te zitten en die werd snel opgelost.

Twee weken later was ik klaar voor de drukproef en toen bleek dat de rug te smal was (is afhankelijk namelijk van het aantal pagina’s) en het ontwerp voor de uitnodiging te breed. Ook dit werd door de ontwerper snel aangepast.

Al met al kan ik dus wel zeggen dat ik heel tevreden ben met hoe e.e.a. gelopen is, maar ik realiseer me ook dat dat voor een groot deel het resultaat is van de snelheid en correctheid waarmee de ontwerper die ik in dit geval gekozen heb reageert en werkt. En dat weet je vooraf natuurlijk niet.

En wat is het nu geworden? Tja, als je het écht wilt weten dan kun je het natuurlijk wel achterhalen, maar zelf vind ik het leuker om nog even een paar weken te wachten tot het moment dat het proefschrift ook daadwerkelijk terug is van de drukker. 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Ontwerpen voor geld http://t.co/u8JxT7Qsw7

trackback

Laat een omslag voor je proefschrift ontwerpen via “Ontwerpen voor geld” http://t.co/WUteRoLIfC #promoveren #proefschrift #tip

trackback
10 jaren geleden

Gaaf, promovendus schreef ontwerpwedstrijd uit voor de cover van zijn proefschrift http://t.co/RPjvVNfk1r #tueindhoven

trackback

[…] Voor mijn proefschrift moest ik op zoek naar een ontwerp voor de omslag en uitnodiging. Dat kun je ook online regelen.  […]