Ontwerpen voor geld

 Gepubliceerd door om 23:20  Promotie
apr 082013
 

ontwerpenvoorgeld Voor mijn proefschrift moest ik op zoek naar een ontwerp voor de omslag en uitnodiging. Natuurlijk heeft de Technische Universiteit Eindhoven adressen voor je van ontwerpers die dat voor je kunnen doen. Je kunt zelf knutselen of een handig familielid vragen. Maar je kunt ook een ontwerpwedstrijd uitschrijven. Bijvoorbeeld via ontwerpen-voor-geld.nl. Dat is de manier waarop ik het gedaan heb.

Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: je maakt een ‘wedstrijd’ aan met een bepaalde looptijd, bijvoorbeeld 4 weken. Je beschrijft wat je wilt hebben (in mijn geval een omslag voor een proefschrift + uitnodiging) en geeft daar zo veel mogelijk informatie bij (titel, inhoud van het onderzoek, …) en waar nodig ook bestanden (in mijn geval heeft de TU/e een Indesign sjabloon voor beide onderdelen, ik had een tekstbestand met de tekst voor de uitnodiging etc).
Je kunt dan er voor kiezen dat je uitbetaling garandeert (je moet dan dus hoe dan ook een winnaar kiezen aan het einde van de rit), je kunt er voor kiezen dat ontwerpers elkaars ontwerpen niet zien (in de hoop mee diversiteit te krijgen) en je kunt de wedstrijd verbergen voor zoekmachines.
Je bepaald zelf hoeveel je wilt betalen. Een budget-wedstrijd stelt de ontwerpers €100,- in het vooruitzicht, de optie ‘normaal’ vermeld €200,- en de optie ‘pro’ €300,- maar je kunt ook zelf een bedrag kiezen. Ik had zelf vooraf even rondgekeken naar wat er voor andere ontwerpen van omslagen geboden werd en dat bleek steeds zo’n €100,- te zijn. Dus ik ging ook voor dat bedrag.
Het betekent niet dat je daar ook mee klaar bent, want je betaald plaatsingskosten, servicekosten, als je een besloten wedstrijd wilt betaal je, en er komt BTW overheen. Bij een gegarandeerde wedstrijd krijg je juist weer korting. Ik was uiteindelijk € 169,- incl. BTW kwijt.

Als je wedstrijd uitgezet is, is het even afwachten.
Lees verder….