Audrey Watters over Open Textbooks

Audrey Watters kijkt in een blogpost terug op de vraag wat 2012 gebracht heeft voor de Open Textbooks. En ze ziet daarbij een aantal positieve, maar zeker ook een aantal negatieve ontwikkelingen.

Niet iedereen zal het met haar eens zijn als ze zich kritisch uitlaat over Apple en hun plannen rond eBooks / eTextbooks in het onderwijs (“Proprietary educational materials from the largest educational publishers on a proprietary device from the most valuable company in history. Not so revolutionary“) maar ik kan me wel iets voorstellen bij haar bezwaren.

Ze ziet echter ook wel een paar positieve ontwikkelingen zoals een aantal Amerikaanse staten die serieus met Open Textbooks aan de slag gaan/lijken te gaan. Al gaven de commerciƫle uitgevers in 2012 ook tegengas.
Audrey stelt dat het bij Open Textbooks niet zozeer gaat om de tools en toeters en bellen. Meer gaat het volgens haar om het “openen” van de textbooks. Om het samen brengen van auteurs die gezamenlijk werken aan de textbooks. Ze verwijst daarbij o.a. naar het Siyavula project.

Hoewel het dus eigenlijk niet om de tools ging, vond ik een van de tools die zij gebruikt toch wel apart. Ze maakt namelijk gebruik van github voor het opslaan van haar syllabi. Github is een online repository dat voornamelijk gebruikt wordt voor het samen werken aan programmacode. Je hebt er een geavanceerd versiebeheersysteem dat eenvoudig zichtbaar maakt wat in welke versie van de code gewijzigd is etc.
Haar syllabi zijn niet heel lang of complex opgemaakt. De opmaak gebeurt met Markdown, want dat wordt door Github ondersteund.
Het werkt zo te zien en te lezen voor haar, maar ik verwacht niet dat we heel veel docenten hiertoe bereid krijgen. Van de andere kant is het ook wel geniaal. Waarom moeilijk doen moet het beschikbaar stellen van zulke materialen als het zo gemakkelijk kan?

Ik zou zeggen, blader zeker eens door de berichten en bronnen waar Audry naar linkt. Ook die zijn de moeite waard.

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Audrey Watters over Open Textbooks http://t.co/HMt5J0Oo

trackback
7 jaren geleden

Audrey Watters over Open Textbooks – ICT & Onderwijs BLOG -http://t.co/zyTn2dtP

trackback

[…] De tijd van de terugblikken en lijstjes is weer aangebroken.  […]