sep 062012
 

Arduino + Raspberry PiOK, het is duidelijk. De Raspberry Pi is in staat om een bepaalde nieuwsgierigheid op te wekken. En niet alleen bij schooljeugd en niet alleen voor het programmeren in Python. Ik was eigenlijk vanaf het begin ook wel heel nieuwsgierig naar waar die extra pinnen op het Raspberry Pi board nou eigenlijk voor waren. Ik was er al snel achter dat dat “GPIO” pinnen waren, “General Purpose Input Output” pinnen. Je kunt er elektronica mee aansturen, of er juist waarden van uitlezen. De eerste voorbeelden waren niet echt schokkend: het laten knipperen van een of meerdere LEDs was nou niet echt iets waar ik enthousiast van werd (toen nog niet).

Maar al verder lezend kwam ik ook bij meer interessante projecten. Zoals het draadloos uitlezen van de waarden van weerstations of het (automatisch) aan en uit schakelen van lampen (met sets zoals je die o.a. van KlikAanKlikUit kunt kopen). Het zag er allemaal fantastisch uit, maar was ook allemaal veel te hoog gegrepen (voor mij). Meer dan wat basis elektronica op de middelbare school heb ik nooit gehad en waar ik wel graag met dingen met een toetsenbord speelde, waren weerstanden, transistoren en condensatoren nooit echt mijn ding.

Het was duidelijk dat dat moet gaan veranderen. Want ik wil de temperatuursensor die we nu achter in de tuin hebben hangen en waarvan ik de temperatuurwaarde en luchtvochtigheid alleen op een display binnen kan zien, kunnen uitlezen met mijn Raspberry Pi. En ik wil een aantal apparaten via een webinterface uit en weer aan kunnen schakelen. En ik wil daar natuurlijk niet voor doen wat ‘gemakkelijk’ is, ik ga niet de kant en klare hardware kopen die x keer duurder is dan de verschillende componenten. Dit moet ik zelf kunnen bouwen en begrijpen.
Lees verder….