SQL Server Express – Rebuild System Database

Het was weer zo’n dag vandaag. Zo eentje die iedereen, en zeker elke promovendus wel zal herkennen: je begint vol goede moed aan een dag hard doorschrijven aan een artikel. Maar dan…

Dan moet je nog even wat data opzoeken in je database met data waar je de analyses voor het artikel op gebaseerd hebt. En dus start je Microsoft SQL Server Management Studio op om toegang te krijgen tot MS SQL Server Express 2008. En dan lukt het inloggen niet. Vreemd, gebruikersnaam en wachtwoord kloppen gewoon. Even kijken bij de Services. Hé SQL Server draait niet. Dan maar even opstarten. Hmm..dat lukt niet. Krijg bericht dat er een melding in de logs moet staan. Oh, iest over een log scan in de database ‘master’ die niet valid is omdat mogelijk data in de log file corrupt is. OK. En nu?
Even Googlen en dan blijkt dat ik niet de enige ben. Hmmm, backup van de master terug zetten. Nee, die heb ik niet, wel een backup van mijn eigen database (tja, ik ben promovendus, geen databasebeheerder). OK, rebuilden dan? Wordt links en rechts afgeraden, maar de server was niet gecrashed, dus ik neem aan dat er op dat er geen transacties of andere schrijfacties open staan die voor problemen kunnen zorgen.
Hmmm, uitleg over het rebuilden. Dit moet gaan lukken. Verdorie, vage foutmelding. Nog maar een keer proberen, weer niet.
Verder zoeken dan maar.

OK, een chkdsk uitvoeren dan. Oei, dat duurt wel lang….3 uur lang (tja, het was een 1TB schijf die gecontroleerd moest worden). Ok, nog eens proberen dan. Nee, nog steeds niet. Dan wellicht SQL Server Express opnieuw installeren? Eerst downloaden, dan die andere de-installeren…Hé wacht eens even, de instance van SQL Server Express heet niet MSSQLSERVER maar SQLEXPRESS. Dan dan eens proberen? Nee, foutmelding dat er geen windows account is voor mijn admin password van SQL Server. Nee, dat klopt.
OK, als ik dan nu een nieuwe Windows gebruiker aanmaak met dezelfde naam als mijn SQL Server Express admin en met hetzelfde wachtwoord? Jaaaa! Succes! Het werkt!

OK, dus dit is het commando voor SQL Server Express (waarbij je admin en geheim dan door je eigen adminnaam en wachtwoord vervangd):

setup /ACTION=REBUILDDATABASE /QUIET /INSTANCENAME=SQLEXPRESS /SQLSYSADMINACCOUNTS=admin /SAPWD=geheim

Helemaal niet zo ingewikkeld als je het weet. Toch maar even opschrijven dus, want dit ben ik zo weer vergeten.
Hé half vijf alweer. Wat vliegt een dag.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

SQL Server Express – Rebuild System Database: Het was weer zo’n dag vandaag. Zo eentje die iedereen, en zeker e… http://t.co/xDbCuUNB

trackback

[…] was zo’n dag die niet helemaal verlopen was zoals ik vanochtend voor ogen had. Dus toen ik om half vijf het probleem verholpen had en naar […]