aug 172012
 

Samba op de Raspberry Pi Een van de handige manieren om bestanden op je Raspberry Pi te krijgen of er juist weer vanaf te krijgen is door het installeren van Samba. Hiermee kun je de Raspberry Pi namelijk gewoon vanuit je Windows machine of Macbook ‘zien’ in het netwerk en je kunt de mappen op de Raspberry Pi benaderen, bestanden uploaden / bekijken etc.

Nou heb ik veel beschrijvingen gevonden online van hoe je dat moet doen, maar ik denk dat het niet eenvoudiger kan worden dan met dit script van ‘cymplecy’. Zeker als je gebruik maakt van de tip in de reacties eronder en kiest voor:

wget https://dl.dropbox.com/s/wjlshn22z80rzpv/simplesamba.sh
sudo bash simplesamba.sh

Er wordt aangeraden om als wachtwoord (op het moment dat je er naar gevraagd wordt) te kiezen voor ‘raspberry’. Waarschijnlijk wil je daarna nog wel wat wijzigingen doorvoeren in /etc/samba/smb.conf , maar je hebt in ieder geval dan een werkend voorbeeld waar je vanuit kunt gaan. Maak even een copy van de smb.conf voordat je aan het wijzigen slaat, dan heb je altijd een origineel om naar terug te keren.

aug 172012
 

Notepad++ Unix indeling Even een post van een Linux n00b, er zullen er nog wel meer volgen als gevolg van mijn leertraject met de Raspberry Pi. Als je Windows gebruiker bent, dan weet je wellicht nog wat Batchbestanden zijn/waren. Je kunt er commando’s mee uitvoeren, programma’s mee opstarten etc.

Bash is binnen Linux de omgeving die vergelijkbaar is met de commandoprompt van Windows. En zoals je Batchbestanden kunt maken, kun je ook Bash-scripts maken. Even niet over me heel vallen als ik daarmee Bash tekort doe, het punt is dat ik met scripts te maken kreeg toen ik een cronjob wilde maken om automatisch elke vijf minuten de waarden van de omvormer uit te lezen en te uploaden. Dat had ik natuurlijk met nano op de Raspberry Pi zelf kunnen doen, maar ik deed het met Notepad++ op mijn Windows machine.

Maar na het uploaden van het bestand naar de Raspberry Pi, wilde het script niet runnen. Ik kreeg een vage "/bin/bash^M: bad interpreter: No such file or directory" foutmelding.
Wat blijkt, zelfs met tekstbestanden kun je problemen krijgen in een gemengde Windows-Linux omgeving. Het bestand werd voor Linux verkeerd opgeslagen. In Notepad++ kun je er (gelukkig) voor kiezen om het bestand met UNIX-indeling opslaan waarna het probleem verholpen is. Zie ook de schermafbeelding hierboven. Je kiest voor Bewerken > Formaat > UNIX-indeling.

Het alternatief is om het bestand te repareren door sed -i 's/\r//' bestandnaam in te typen vanaf de Linux machine, waarbij je de bestandsnaam (uiteraard) vervangt door de naam van het Bash-script.

Vast heel logisch, maar het is maar even iets wat je moet weten.