Hoera mijn iPad krijgt een klok!

Het is voor mij inmiddels een bekend fenomeen: op de avond van een belangrijke Apple keynote met aankondigingen over nieuwe hardware en software kan ik beter even Twitter en Google Reader links laten liggen. De stromen dan namelijk over van berichten van grote technologie weblogs die elk nieuwtje als eerste online willen hebben.
Heb je het allemaal gemist en wil je het tóch zelf zien, dan kan dat als je 2 uur tijd. Dan kun je hier kijken (hij speelt bij mij gewoon in Chrome af via Quicktime).

En was er nog nieuws? Natuurlijk!

Software updates
OS X krijgt in juli een update naar OS X Mountain Lion. Voor $19,99 kun je dan als bestaande Mac eigenaar updaten. Wat ik van de berichten begrijp zitten er honderden nieuwe features in waarvan ze er gisteren 8 hebben laten zien.
De iCloud integratie was er daar één van. Daar kan ik niet echt opgewonden over raken, of het zou moeten zijn van al die mailtjes die ik krijg om me te vertellen dat ik 4,8GB van de gratis 5GB in gebruik heb en dat ik toch echt zou moeten gaan betalen voor een upgrade van de ruimte als ik wil voorkomen dat mijn iPhone en iPad niet langer automatisch gebackupped worden naar iCloud.
De Airplay functionaliteit van OS X is natuurlijk leuk als je een Apple TV hebt, die heb ik.

Maar goed, OS X is natuurlijk vooral belangrijk als je een Macbook hebt, en die heb ik nog niet. Door dus naar iOS.

iOS 6
De volgende grote update van iOS komt in de herfst. Nu is het hier in Nederland soms het heel jaar door herfst, maar bij Apple zal het dus oktober worden voordat de update ter beschikking komt.
Niet als je een iPad 1 hebt, wel als je een iPhone 3GS hebt. Vreemd? Nee hoor, Apple wil namelijk dat die iPad 1 gebruikers overstappen op een nieuw iPad en de iPhone 3GS verkopen ze nog gewoon. Je dacht toch niet dat het alleen afhankelijk was van de vraag of de hardware het aan zou kunnen?

Siri spreekt nog steeds geen Nederlands, wordt wel in staat om ook programma’s op te starten en komt naar de nieuwe iPad, sorry iPad 2 gebruikers, ook niet voor jullie (ons).
De relatie tussen Google en Apple was al een tijd slecht (heeft iets te maken met iets dat Android heeft) en nu heeft Apple eindelijk haar eigen kaarten applicatie. Joepie. Mooi is wel weer dat ze daarbij gebruik maken van de kaarten van TomTom, die hebben het namelijk best zwaar en zouden best door Apple overgenomen willen worden lijkt me zo.

Photo Stream, de optie waarbij al je foto’s die je op je iOS apparaat maakte automatisch ook op je andere iOS apparaten zoals je Apple TV te zien waren, ook als je dat eigenlijk niet had gewild, krijgt ook een aantal uitbreidingen. Handig voor als je een Apple familie hebt.

Natuurlijk krijgt iOS nu ook Facebook integratie. In tegenstelling tot Twitter, gebruik ik Facebook een stuk minder, dus die integratie vind ik een stuk minder belangrijk. Ik vraag me af wanneer de eerste anti-trust rechtszaken rond deze integraties opgestart worden. Je zou namelijk kunnen stellen dat Apple het hiermee voor nieuwe aanbieders een stuk moeilijker maakt om de concurreren met Twitter en Facebook. Het verschil met Microsoft indertijd is dat de applicaties die Microsoft integreerde van Microsoft zelf waren, maar er zal in de VS binnenkort vast iemand brood in zien om dit aan te kaarten.

En….trommelgeroffel…..de iPad krijgt in iOS 6 een klok! Dat is op sommige blogs een hele blogpost waard, want het is dan ook een heel mooie klok.

Hardware
Er is ook nieuwe hardware. De Macbook Air krijgt een aantal nieuwe upgrade opties, meer geheugen als je daar voor wilt betalen en heeft tegenwoordig USB 3.0 poorten voor als je de bijbehorende hardware hebt.
De 17-inch Macbook Pro werd nauwelijks verkocht, dus die is er niet meer, gebleven zijn het 15-inch en 13-inch model. Voor de 15-inch liefhebbers is er nu ook een Macbook Pro met Retina display, met een resolutie van 2880 x 1800 pixels. Het apparaat is heel dun: 1,8cm maar weegt toch nog gewoon 2,02kg. Zeker geen Macbook Air gewicht dus (1,08kg of 1,35kg afhankelijk van het model) maar dat was ook niet echt te verwachten voor zo’n krachtpatser.

Ook bij Apple houden ze de crisis in Europa in de gaten, die euro is een stuk minder waard geworden namelijk. Waar de prijzen in dollars voor de nieuwe modellen gelijk gebleven zijn, is $999 voor de goedkoopste Macbook Air nu €1049,- geworden. En ik maar denken dat €1,- nog steeds $1,25 was (en $999 dus €799). Het kan natuurlijk ook door die vervelende Europese garantieregelingen komen. Hoe dan ook, het gaat je wat kosten. Zeker als je een Macbook Pro met Retina Display wilt hebben: € 2.899,- voor het 15 inch model met 8GB geheugen en 512GB opslag. Slik.

Samenvattend
Apple fans en liefhebbers hebben gisteren een heerlijke avond gehad. Ze hebben er weken naar uitgekeken, elk gerucht en gelekte foto verslonden. Voor de rest van de wereld was het een gewone maandagavond.
Hét technologiebedrijf van dit moment heeft weer eens gedaan waar het heel goed in is: het heeft een aantal niet te schokkende upgrades van haar hardware en software aangekondigd. Genoeg om weer een paar (lees: een heleboel) twijfelaars over de streep te trekken om ook een Macbook aan te schaffen. De focus ligt daarbij zoals al eerder gebeurt is, in de eerste plek op de VS. Maar wij mogen hier in Europa gelukkig ook nog meedoen.

Je zou er bijna cynisch van worden en uit principe geen Apple hardware meer aanschaffen. Maar dat zou natuurlijk dom zijn. Microsoft speelde dit spelletje eerder ook perfect en als het werkt kun je dat Apple niet echt kwalijk nemen. Het wachten is nu alleen nog op de nieuwe stroom geruchten. Immers, er moet nog een iPhone 5 komen dit najaar! 😉

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

Hoera mijn iPad krijgt een klok! http://t.co/BT0SFQzv

Patrice Plet
9 jaren geleden

Ik word min of meer gedwongen door mijn familie om een Macbook aan te schaffen. Mede vanwege het fantastische uiterlijk en mooi beeldscherm. Voor mij zouden de hoge prestaties ook een pluspunt zijn. Maar ik kan maar niet wennen aan het gesloten karakter van Apple en zeker niet aan de hoge prijzen. Prijstechnisch is alleen de Ipad het overwegen waard.

Sylvia Moes
Sylvia Moes
9 jaren geleden

Goh man wat mis ik jou in het werk. Heb een ongelooflijk goede tijd met je gehad @SURF SiX… Wat ben je toch een mooi, kritisch denkend mens met een scherpe brein. Waren er maar meer zoals jij 😉

Keep on posting :))
Sylvia

Patrice Plet
9 jaren geleden

Heb je al besloten of je een Macbook Pro (al dan niet met Retina) gaat aanschaffen? Ik zelf zit zwaar te denken aan een laptop met touch screen en Windows 8. Ik heb Windows 8 geinstalleerd op mijn laptop en het werkt goed. Combinatie van schermbesturing (interface) en het traditionele Windows (muis).
Laptop moet wel eentje zijn met een 1080p beeldscherm, liefst 1900 x 1080 zoals de Acer Aspire S7 http://asia.cnet.com/computex-2012-acer-aspire-s7-ultrabook-hands-on-62216072.htm. Gaat 12 uur mee op een batterij en ziet er (ook) goed uit.
Nadeel is dat het pas eind 2012 uitkomt en de prijzen nog onbekend zijn. Iets minder power en scherm dan de Pro, maar wel touchscreen. Zijn we inmiddels wel aan gewend en ik denk dat touch, ook op laptops en PC’s, standaard worden (naast de muis besturing).