Techsmith: Coach’s Eye 2.0

Coach's Eye 2.0 Afgelopen oktober zag ik tijdens Educause 2011 voor het eerst een demo van Coach’s Eye van Techsmith. Een app voor de iPhone waarmee coaches/trainers sportfragmenten/stukjes trainingen etc. konden opnemen en dan op hun iPhone konden analyseren, voorzien van lijnen/pijltjes, commentaar en opmerkingen in audio konden toevoegen, kortom een complete analyse in video konden opnemen om met de sporter te delen.
Techsmith legt de focus duidelijk op sport, maar voor het onderwijs zijn natuurlijk ook anderen handelingsgerichte activiteiten van studenten zinvol om zo te analyseren.

Mijn eerste reactie toen ik de app zag was “komt er ook een iPad versie van?”, want mij leek dat grote scherm daar veel geschikter voor. Ik heb die suggestie ook in het online feedback systeem ingevoerd (op 20 oktober 2011) en sinds gisteren versie 2.0 beschikbaar gekomen is, is die melding officieel gesloten. Coach’s Eye is nu een universele binary voor iPhone en iPad. Dat betekent ook dat als je de andere versie al gekocht hebt, je de iPad versie nu ook gratis kunt installeren. Heb je hem nog niet gekocht, dan betaal je €3,99

Het toevoegen van iPad ondersteuning is zeker niet het enige dat toegevoegd is aan de app. Het is nu een app geworden die tamelijk complexe workflows ondersteund met het doorsturen van een filmpje naar iemand anders, die hem dan online kan bekijken of weer kan importeren in zijn eigen Coach’s Eye app. Met online accounts en tijdlijnen waar filmpjes opgeslagen kunnen worden. Kortom, het is heel wat meer dan een simpele app waar je lijntjes op een video kunt zetten.
Coach's Eye 2.0 Coach's Eye 2.0 Coach's Eye 2.0
Al is dat natuurlijk wel nog steeds een belangrijk deel van de handelingen. Prettig was dat er al een voorbeeldfilmpje klaar staat, ik kon er dus meteen mee spelen. Nou zul je denken: ik ga toch niet met mijn iPad in het zwembad filmen en al helemaal niet onder water!?
Dat klopt, maar Coach’s Eye kan ook (bijvoorbeeld) video’s die je maakt met de GoPro HD en daarna importeert op je iPad aan. Is dan iets minder “shoot and analyse”, maar maakt wel dit soort opnames mogelijk.

Naast de positieve opmerkingen, toch ook wel een paar kritiekpunten.
Coach's Eye 2.0 Coach's Eye 2.0 Coach's Eye 2.0
Zo vind ik de noodzaak om een account aan te maken om video’s uit de applicatie te halen onzin. Natuurlijk, als je van de gratis online deel-optie gebruik wilt maken, dan kan ik me een account voorstellen. Maar ook voor het via e-mail delen van de video of het opslaan van de video in Dropbox is een account bij Techsmith nodig. Daar is geen technische reden voor en dan wil ik dat kunnen doen zónder me af te moeten vragen wat ze nou weer allemaal over me bij kunnen houden.

Ik kan niet helemaal ontdekken wat de afscherming is van de filmpjes. De mail waarmee ik het filmpje deel bevat een link, maar daar hoef ik dan weer niet in te loggen om het filmpje te kunnen bekijken. Dat betekent dus dat iedereen die de link heeft, toegang heeft tot de filmpjes die je via de mail deelt. Wel iets om in de gaten te houden.

Ook moet ik kwijt dat de keuze voor de interface me nog steeds niet erg bevalt. Zowel in de app als online zijn dingen voor mij op een aantal plekken veel te schreeuwerig.
Coach's Eye 2.0 Coach's Eye 2.0
De video die online getoond wordt op een scherm dat op een podium met rode loper in een stadium staat is gewoon wat overdone.
Coach's Eye 2.0 Coach's Eye 2.0 Coach's Eye 2.0
Andere voorbeelden: de schijnwerpers richten op de opnameknop voor de audio wordt wel wat erg letterlijk genomen; het exchange scherm is nog helemaal leeg, zónder verdere toelichting, als je nog geen filmpjes gedeeld hebt; het resources scherm linkt bij de tutorials gewoon door naar het weblog van Coach’s Eye dat dan embedded getoond wordt in de app. En de afmetingen en opmaak van de verschillende knoppen kan een stuk consistenter.

Conclusie
De coach van het hockeyteam hier in het dorp gebruikt een iPad om het spelverloop van wedstrijden bij te houden. Met een of twee GoPro HD camera’s opgesteld langs het veld en Coach’s Eye, denk ik dat hij heel wat ‘huiswerk’ voor de spelers klaar kan zetten voor de volgende training. In dat geval zal hij de opnames wel eerst moeten opknippen in kortere stukjes voordat hij ze in Coach’s Eye importeert, anders gaat dat niet lukken.

Ik hoop dat versie 2.5 zorgt voor een strakkere, minder schreeuwerige interface en een heroverweging van een aantal van de keuzes rond delen/accounts etc. Maar los daarvan lijkt me dat Techsmith met versie 2.0 een grote stap voorwaarts gezet heeft met deze app gericht op bewegingsanalyses.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Techsmith: Coach’s Eye 2.0 http://t.co/slLVrBbU

trackback
10 jaren geleden

http://t.co/TjGioCLJ Coach’s Eye van Techsmith. Een app voor de iPhone waarmee coaches/trainers sportfragmenten …@sportbedrijfnl

trackback

[…] background-position: 50% 0px ; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ictoblog.nl – Today, 9:59 […]