Wat mag een iPad/iPhone oplader kosten?

Het is zo’n ding waar je er eigenlijk nooit genoeg van in huis kunt hebben: een iPad/iPhone oplader. Niet alleen omdat je ze anders regelmatig kwijt bent als je zo’n Apple apparaat wilt opladen, maar ook omdat zo’n USB-lader heel handig is voor al die andere apparaten die je via USB op kunt laden.

Toch heet het bericht niet “Wat mag een USB-lader kosten?” omdat al sinds een tijdje niet elke USB-lader zomaar geaccepteerd wordt door de Apple-apparaten. Maar waarom? Waarom een Apple oplader voor €29,- kopen terwijl je ze ook al voor $2,99 incl. gratis verzending kunt kopen? Ken Shirriff maakte zowel een heel goedkope als een officiële Apple oplader open en vergeleek ze.

De samenvatting:

Apple’s power adapter is clearly a high-quality power supply designed to produce carefully filtered power. Apple has obviously gone to extra effort to reduce EMI interference, probably to keep the charger from interfering with the touchscreen. When I opened the charger up, I expected to find a standard design, but I’ve compared the charger to the Samsung charger and several other high-quality industry designs, and Apple goes beyond these designs in several ways. (bron)

En hoewel ik lang niet alle details van de beschrijving van de inhoud begrijp of interessant vind, wordt het mij uit de foto’s van wat er in beide opladers zit, wel duidelijk dat er heel wat verschil zit tussen die van €29,- en van $2,99. En uit de toelichting wordt me ook duidelijk dat Ken niet erg enthousiast wordt van het goedkope exemplaar.

Goed, geen goedkope prullen via eBay. Maar de vraag is dan wel: hoe duur moet je gaan? Alleen voor de Apple opladers van 30 euro per stuk? Mag je voor €8,95 een oplader verwachten die goed genoeg is? Of voor €16,99? OK, €24,95 dan?
Het zijn zomaar drie willekeurige opladers die ik tegen kwam, waarbij ik in alle gevallen geen enkel idee heb van de kwaliteit van de oplader.

Ik sta open voor suggesties: waar koop jij je opladers? Gebruik je alleen de opladers die je toevallig bij een apparaat geleverd krijgt? Koop je ze online? Alleen bij Apple? Ik hoor het graag!

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Wat mag een iPad/iPhone oplader kosten? http://t.co/abdHRfL7

Fred Zelders
10 jaren geleden

Voor mij is bepalend of de oplader
a) veilig is (mechanisch sterk en electrisch goed geisoleerd),
b) bestand is tegen EMP en ‘surges’,
c) geen storing veroorzaak op het op te laden apparaat maar ook niet op apparaten in de omgeving,
d) een goed rendement geeft (dus niet echt warm wordt)
en last but not least
e) betrouwbaar is (dat ie doet wat ie zegt dat ie doet en dat blijft doen).

Dergelijke laders zijn niet goedkoop.
Als ik de iPhone teardown bestudeer zit dat bij dat apparaat wel goed.

Goede raad: beknibbel geen euro’s op een apparaat dat (als dat ’t niet goed doet of kapot gaat) jouw workflow verstoort of onrbreekt. Drink dan liever een paar capuccino’s minder.

Fred Zelders
10 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Ook met jouw betoog ben ik het helemaal eens! In het geval van zo’n fiets heb je het over bedragen van een of twee ordes groter. Daar is die keuze dus veel moeilijker.
Bij het iets eenvoudiger (minder gecompliceerder en dus goedkoper) spul is het het slimste om op het (bijbehorende) merk af te gaan. Dan zit je in ieder geval goed. En denk daarbij ook nog eens aan situaties waarin er iets kapot gaat. Als je de aanbevolen spullen gebruikt is de kans op gedoe met de fabrikant veel kleiner.

Danniëlle
10 jaren geleden

Hm, als een goedkopere Mediamarkt oplader mijn old skook 2 GB iPod oplaadt (ook in de auto) dan neem ik daar genoegen mee. Maar de oplader van mijn MacBook heb ik toch maar origineel aangeschaft (omdat ik begreep dat goedkopere exemplaren alleen via obscure sites verkrijgbaar waren). Maar als ze nu bij elke oplader weer zo’n leuke setje Apple stickers zouden leveren zou ik natuurlijk altijd voor de dure variant gaan 😉

Raoul Teeuwen
10 jaren geleden

Dank voor het artikel weer Pierre. Helemaal eens met dat je best kwaliteit wil, maar dat het lastig van buiten te zien is en dus lastig in te schatten is of het het waard is…

Mijn MacBook-lader kreeg op het punt dat waar de kabel vanaf de Macbook in de voeding gaat een breuk, en dat was dus (althans, was mijn inschatting) lastig zelf te maken (hoe open je de apple-voeding? Waarom is dat niet geschroefd?). Dus balen, want alleen door die draadbreuk was die dure voeding onbruikbaar :-(. Wilde ook niet de Apple-prijs betalen, en kwam na lang zoeken uit bij http://bizzix.myshopify.com/ . Daar 1 “1x Magsafe 85 watt – MacBook pro 15″ & 17″ €35.00 p/st” gekocht . Dacht dat ik daar wel wat van mocht verwachten. Voelt net wat goedkoper dan originele Apple. En stekker-pinnen zijn kennelijk zo dat deze voeding (te) makkelijk loslaat uit het stopcontact. Maar vooralsnog doet hij verder wat hij moet doen.

trackback

Interessante vraag, ik ga voor origineel! “: Wat mag een iPad/iPhone oplader kosten? http://t.co/Loi37ZFw #dtv #ipad”