Op zoek naar nieuwe serverruimte #2

 Gepubliceerd door om 23:16  Internet
apr 102012
 

Server Room Powerstrips Ik ben even een beetje te druk bezig om al uitgebreid erover te bloggen, maar ik zal proberen t.z.t. zo compleet mogelijk terug te rapporteren. Zoals ik schreef, ben ik op zoek naar nieuwe serverruimte. Na wat uitproberen van TurnKey Linux, heb ik besloten om voor de combinatie van CentOS 6.2 met Webmin en Virtualmin te gaan. Het is maar goed dat ik eerst een aantal zaken op een virtual machine uitgeprobeerd heb, want TurnKey Linux en de installatie van Virtualmin blijken niet goed samen te gaan. Daarom gestart met een cleane CentOS 6.2 installatie. Daarna was het namelijk tamelijk eenvoudig om deze stappen te volgen.

Maar daarmee was ik er natuurlijk nog niet. Webmin en Virtualmin zijn omgevingen die weliswaar een groot deel van het kale Linux-beheer in een mooi jasje gieten, maar er gaat natuurlijk wel nog steeds de nodige tijd zitten in het leren en bestuderen van de verschillende opties en mogelijkheden.
Want waar voorheen de provider al bijna alle keuzes voor me gemaakt had, moest ik dat nu allemaal zelf zien uit te vogelen.

In de categorie “stom, maar ja, als je het niet weet….” valt ongetwijfeld het feit dat ik niet wist dat FTP en SFTP heel verschillende dingen zijn. Ik wist uiteraard wel dat SFTP een veilige manier van FTP gebruiken was (ik gebruik nu ook SFTP bij mijn huidige hosters), maar ik wist niet dat de setup ervan helemaal los stond van FTP. Bij Virtualmin heb je dus de FTP-server ook helemaal niet nodig als je alleen gebruik wilt maken van SFTP. Je hebt dan alleen een SSH-server nodig. En het beperken van wat een gebruiker ziet/mag doen als hij/zij met SFTP inlogt, doe je dan dus ook niet bij de instellingen van de FTP-server. Tja, had ik de Wikipedia-pagina over SFTP natuurlijk eerst zelf moeten doorlezen.

Na het oefenen op een virtual machine (handig, als je iets stuk maakt kun je eenvoudig terug naar de vorige toestand en opnieuw beginnen), ga ik nu een stapje verder. Ik heb het 7-dagen proefpakket van directVPS afgesloten. Dan kan ik het ook op een echte VPS uitproberen en opzetten. Bevalt dat, dan blijf ik daar. Anders kan ik zonder kosten het geheel beëindigen en weet ik zeker dat een VPS voor mij te complex is.
Maar voorlopig gaat het stapje voor stapje naar een setup waarvan ik redelijk kan inschatten dat hij veilig is én flexibel. En dan dus ook inclusief cronjobs, doorsturen van mail, SVN (versiebeheer) etc.

Wordt vervolgd!

Deel dit bericht:

  11 reacties aan “Op zoek naar nieuwe serverruimte #2”

Reacties (10) Trackbacks (1)
  1. Op zoek naar nieuwe serverruimte #2 – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/5LR5uzoo

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.