Eenvoudig animated gifs maken: Cinemagram versus Kinotopic

Kopje thee
Kopje thee

Techcrunch maakt melding van het verschijnen van Cinemagram voor de iPhone. Het is een app waarmee je heel eenvoudig mooie animated gifs kunt maken. Hier zie je een aantal voorbeelden. Het aardige is dat het maken van zo’n animated gif met het programma eigenlijk een beetje foetelen is. Je maakt namelijk geen foto die je laat bewegen, maar een filmpje waarvan je het grootste deel vast zet.

Maar het effect is verbluffend (al vergt het soms wat oefenen). En het zijn gewoon plaatjes. Als je kijkt naar het kopje thee hiernaast, dat is gewoon een afbeelding die je kunt opslaan (inclusief de beweging).

Nou maakte het Techcrunch bericht melding van nóg een app waarmee je iets soortgelijks voor elkaar kunt krijgen: Kinotopic. Een belangrijk verschil tussen beide apps is in ieder geval al dat je voor Kinoptic niets hoeft te betalen en voor Cinemagram €1,59.
De vraag is dan dus al heel gauw: is Cinematic dat geld wel waard?

De overeenkomsten en verschillen
Het proces bij beide apps is bijna identiek, met wat details in de wijze waarop de interface uitziet. Je maakt een video, geeft aan met je vinger welk deel van de video moet blijven bewegen en bij Cinemagram kun je nog een filter over het resultaat heen gooien.
Beide apps kunnen er voor zorgen dat de animated gif op het einde achteruit afgespeeld wordt. Dat effect kan grappig zijn.

Beiden bieden ook de mogelijkheid (je kunt er zelfs niet vanaf zien) dat de foto op hun server gezet wordt. Wel kun je er bij Kinotopic voor kiezen dat de foto privé is en dus niet in de algemene stream met voorbeelden getoond wordt.
Je kunt er vanuit de app dan voor kiezen om de afbeelding te delen naar Facebook, Twitter, Tumbler en (bij Cinemagram) via mail.

Een belangrijk verschil is dat je bij Kinotopic eerst een account aanmaakt, door in te loggen met je Facebook account, de tweede optie, account aanmaken via e-mail, werkte bij mij niet.
Verschil is dan wel weer dat Kinotopic je een mail stuurt met een aantal verschillende links voor het resultaat, zo heb je (uiteraard) een link naar het resultaat bij Kinotopic, een link naar de fullsize versie van het resultaat:

Ik kreeg ook een link naar wat een thumbnail zou moeten zijn, maar die bleek even groot als de afbeelding hierboven.
En tot slot krijg je een link naar de MOV-versie van het resultaat.

De link naar de Kinotopic pagina geeft een ‘lage’ kwaliteit versie van het resultaat, je kunt hem ook online in hogere kwaliteit bekijken.

Bij Cinemagram hoef je je dus niet aan te melden en krijg je dus ook geen mail. In de app zelf heb je een album met de animated gifs die je zelf gemaakt hebt en als je de URL wilt hebben van de individuele afbeelding, dan kun je die van daaruit altijd nog aan jezelf mailen.
Met de filters kun je dan weer aparte effecten bereiken, zoals deze:

Druppende kraan
Druppende kraan

En toen ik een derde test met Cinemagram maakte kon ik niet anders dan een meta-test te doen. Een animated gif van een animated gif die op mijn beeldscherm wordt weergegeven:

Maf is dat ik de afbeeldingen ook gewoon als afbeeldingen invoeg in WordPress. Bij beweging verwacht je nou eenmaal video. Je kunt de animated gifs gebruiken in PowerPoint, maar helaas heeft Keynote op de iPad (nog) geen ondersteuning voor animated gifs. Je kunt wél de MOV die Kinotopic maakt in een dia plaatsen, maar die speelt niet aan één stuk door af.

Samenvattend

De effecten zijn leuk en het maken van de animated gifs duurt alleen lang omdat je steeds op zoek gaat naar andere composities en bewegingen. Het maken van de animated gif zelf is een peulenschil. Bij beide apps.
Ik zou daarom ook zeggen: bespaar je de €1,59 die je voor Cinemagram moet betalen en speel eerst eens een tijdje met Kinotopic. Als je dan écht vaker dit soort dingen wilt doen én je hebt de grafische filters nodig, dan kun je Cinemagram aanschaffen.

(getipt door Techcrunch)

0 0 stemmen
Bericht waardering
10 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

Eenvoudig animated gifs maken: Cinemagram versus Kinotopic http://t.co/R92aZmGt

trackback

Wel cool 🙂 Eenvoudig animated gifs maken: Cinemagram versus Kinotopic http://t.co/2TEfZXkQ

trackback

[…] background-color:#222222; background-repeat : repeat; } ictoblog.nl – Today, 3:17 […]

trackback

RT @stephenvdm: Eenvoudig animated gifs maken: Cinemagram versus Kinotopic http://t.co/AZcKhVp5 (via @ICTOblog)

trackback

Eenvoudig animated gifs maken: Cinemagram versus Kinotopic http://t.co/AZcKhVp5 (via @ICTOblog)

trackback

[…] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ictoblog.nl – Today, 10:22 […]

laurens
laurens
9 jaren geleden

is er ook zoiets voor gewoon op je mac?

trackback

[…] } #themeHeader #titleAndDescription * { color: black; } ictoblog.nl – Today, 7:39 […]

Isidore Postmes
Isidore Postmes
9 jaren geleden

Beste Pierre,

How about good old Photoshop op zowel de Mac als op de PC? Zelfs video kun je omtoveren in een animated GIF!