Mobiel internet op iPad = DUUR ?!

iPad 3G 16GB OK, ik wist dat de tijd van “all you can eat” internet op je mobiele apparaat voorbij was. We waren met z’n allen dusdanig veel mobiel internet gaan gebruiken op onze iPhones en andere smartphones dat de mobiele providers dat als dé oplossing zagen om de dalende inkomsten op gebied van mobiel bellen en SMS-en goed te maken. Dus dat mijn €29,95 abonnement voor 150 minuten bellen, 150 SMSjes en onbeperkt internet niet meer bestond, dat wist ik.

Maar toen ik voor iemand wilde uitzoeken hoeveel zij kwijt zou zijn voor 3G internet op haar iPad, schrok ik toch wel even. Toch blijkt het uiteindelijk best wel mee te vallen. Alleen is “onbeperkt” verleden tijd.

Het is allereerst zo dat er heel veel verouderde informatie op internet te vinden is. Dit omdat de abonnementen vorig jaar al een flink stuk in prijs gestegen en in mogelijkheden gedaald zijn. Niet alle berichten hebben een datum van plaatsen, dus is het een kwestie van goed doorklikken naar de providers zelf. Ook worden abonnementen vaak aangeboden met korting voor de eerste X maanden. Die korting is vaak flink (ik zie regelmatig 50%), maar je moet dan natuurlijk er wel rekening mee houden dat je de overige maanden het bedrag zónder die korting betaald.

Nou valt het op zich mee. Ik weet van mezelf dat ik zowel op mijn iPad (die ik regelmatig in de trein gebruik) als op mijn iPhone 4S per maand (in ieder geval de afgelopen 4 maanden) niet meer dan 500MB aan mobiele data verbruik. Ik luister in de trein niet naar streaming audio en zorg er ook voor dat ik de video download die ik wil bekijken. En met RSS-feeds, wat surfen op internet en mail lezen/beantwoorden verstook je een stuk minder data.
Dus dat was ook mijn uitgangspunt voor het te vinden iPad abonnement: minimaal 500MB dataverkeer per maand en uiteraard een stuk lagere prijs dan de € 29,95 die ik bij T-Mobile betaal voor mijn iPhone abonnement (waar ik immers onbeperkt internet bij heb, bellen en SMS-en).

Vooraf: dit is informatie die op dit moment (5-2-2012) actueel is. Check op het moment van lezen even of dat nog steeds zo is! En lees ook even de disclaimer onder aan dit bericht.

T-Mobile
Eerst maar even bij T-Mobile gekeken. Die hebben een aantal abonnementen voor iPads:

Naam Max. per maand Snelheid Kosten Opmerkingen
Internet Soms n.v.t. 3.6/1.0 Mbps € 4,95 per maand + €0,20 per MB
Internet Standaard 500MB 3.6/1.0 Mbps € 15,- per maand Onbeperkt gebruik T-Mobile HotSpot binnen Nederland
Internet Extra 2,5GB 7.2 / 2.0 Mbps € 27,50 per maand Onbeperkt gebruik T-Mobile HotSpot binnen Nederland
Internet Maximaal 15GB 14.4 / 2.0 Mbps € 50,- per maand Onbeperkt gebruik T-Mobile HotSpot binnen Nederland

Voor ongeveer het bedrag dat ik dus nu betaal voor het iPhone abonnement krijg je dan dus geen onbeperkt internet meer, maar max 2,5GB (dat heb ik per maand overigens nog nooit gehaald), maar wel internet met de maximale snelheid die de iPad op dit moment kan behalen. Alleen heb je dan geen 150 belminuten en 150 SMS-berichten (die je op de iPad natuurlijk ook niet kunt gebruiken tenzij je met een duo-SIM aan de slag gaat en ze dan op een mobieltje gebruikt).

Zoals ik zei, veel aanbieders hebben een kortingsregeling. Als je je bij T-Mobile vastlegt voor 2 jaar, dan betaal je per maand voor Internet standaard gemiddeld € 12,50 per jaar en voor Internet Extra € 21,25 per jaar. Je kunt er in dat geval ook nog een gratis USB-stick bij krijgen zodat je je internet verbinding naar keuze ook op je laptop kunt gebruiken in plaats van op je iPad.

KPN
KPN dan. Hier drie verschillende abonnementen gericht op iPad/laptop gebruikers:

Naam Max. per maand Snelheid Kosten Opmerkingen
Sim Only Internet Basis 500MB 3.6/1.0 Mbps € 10,- per maand Onbeperkt gebruik KPN HotSpots
Sim Only Internet Extra 2GB 7.2 / 2.0 Mbps € 20,- per maand Onbeperkt gebruik KPN HotSpots
Sim Only Internet Premium 5GB 7.2 / 2.0 Mbps € 35,- per maand Onbeperkt gebruik KPN HotSpots

KPN biedt nu 50% korting aan per maand voor de hele looptijd van het abonnement, daarom heb ik die prijzen ingevuld bij de kosten. Wel betaal je € 9,95 aansluitkosten en krijg je geen USB-stick (die heb je ook niet nodig voor de iPad).

Per maand kun je dus bij KPN iets goedkoper uit zijn dan bij T-Mobile waarbij je dan geen 2-jarige verplichting aan hoeft te gaan maar ook bij een 1-jarig contract krijg je al de genoemde korting. Voor jaar 3 is dit abonnement dan sowieso goedkoper omdat de korting door blijft lopen.

Vodafone

Ook Vodafone biedt internet voor iPads aan. Anders dan KPN en T-Mobile heeft Vodafone geen hotspots door heel Nederland.

Naam Max. per maand Snelheid Kosten Opmerkingen
Table Sim Only per dag n.v.t. 7.2 / 1.4 Mbps € 2,50 per maand + € 2,50 per gebruikte dag  50MB per dag. Je betaalt alleen voor de gebruikte dagen.  € 0,33 per MB extra boven de 50MB.
Tablet Sim Only Instap 200MB 3.6/0.375 Mbps € 10,- per maand De eerste 3 maanden nu voor €5,-
Tablet Sim Only Start 500MB 7.2 / 2.0 Mbps € 17,50 per maand De eerste 3 maanden nu voor €8,75
Tablet Sim Only Basis 2GB 14.4 / 2.0 Mbps € 27,50 per maand De eerste 3 maanden nu voor €13,75

Bij Vodafone moet je ook even goed rekenen om te bepalen wat je per maand kwijt bent. Je krijgt namelijk de eerste 3 maanden korting. Voor het eerste jaar betaal je dan voor de 500MB bundel gemiddeld € 15,30 per maand. Dat is meer dan bij KPN en T-Mobile, maar je krijgt bij Vodafone wél al de hogere snelheid (7.2/2.0Mbps) mits je natuurlijk binnen het dekkingsgebied daarvoor valt.

Om de vergelijking voor Vodafone nog wat ingewikkelder te maken: ze hebben ook een partnerovereenkomst met SURFspot, en omdat de vraagsteller daar gebruik van kan maken, heb ik daar ook even naar gekeken. In dat geval is de kortingsregeling een stuk aantrekkelijker:  Bij een 2-jarig Tablet abonnement met Vodafone USB-modem (is in dat geval gratis, dus waarom ook niet) krijg je namelijk op de 500MB bundel 14 maanden korting en je betaald dan voor 2 jaar gemiddeld maar € 11,40 per maand. Voor de 2GB bundel betaal je dan gemiddeld € 15,30 per maand. En dan heb je dus niet de Wifi hotspots die KPN en T-Mobile bieden, maar wel (op sommige plekken) 14.4Mbps download snelheid en een datalimiet van 2GB per maand.

Maar dat is dus alleen als je via SURFspot het abonnement afsluit.

Samenvatting
Het gaat geen heel gemakkelijk of eenduidig advies worden dat ik kan geven. Ik zal daarom nog een dag of twee wachten om te zien/horen of jullie betere adviezen hebben. Uitgaande van een datalimiet van minimaal 500Mb per maand ziet het er als volgt uit:

Goedkoopste oplossing: KPN Sim Only Internet Basis, die nu (tijdelijk) voor €10,- per maand wordt aangeboden. Voordeel hiervan is daarnaast dat je gebruik kunt maken van alle KPN Hotspots en dat het abonnement gedurende de hele looptijd dezelfde prijs houdt.

Totaalprijs per jaar: € 120,-
Totaalprijs voor 2 jaar: € 240,-

High performance oplossing: Als je er gebruik van kunt/mag maken, dan is de Vodafone aanbieding via SURFspot ook het overwegen waard, maar dan voor de versie “Mobiel Breedband Basis 2 jaar” met gratis USB modem. Dan betaal je gedurende 2 jaar gemiddeld  € 17,88 per maand, hebt een 2GB datalimiet (handig omdat je dan in combinatie met het USB modem de dataverbinding ook met geruster hart op je laptop kunt gebruiken) en afhankelijk van je locatie 7.2 / 2.0 Mbps (maximaal op je iPad op dit moment) of zelfs 14.4 / 2.0 Mbps. Het is een stuk duurder dan de KPN oplossing en na 2 jaar zul je op zoek moeten/willen naar een oplossing die dan goedkoop is (omdat je anders €27,50 per maand gaat betalen).

Totaalprijs voor 2 jaar: € 429,-  (gemiddeld per jaar € 214,50)

En als je het nu vergelijkt met “vroeger”?
Als je dit nu gaat vergelijken met wat ik betaalde voor mijn iPhone abonnement, dan valt het eigenlijk nog best mee. Als je bovenstaand iPad abonnement aanvult met bijvoorbeeld een “Ben regelmatig” abonnement. Dan heb je naast je iPad data-abonnement elke maand 250 belminuten en 250 SMS-berichten voor €9,99  per maand (eerste 12 maanden €6,99 per maand).

Dan komen de totaalkosten dus op:

KPN  + BEN:  € 120,- + € 98,87 = € 218,87 voor het eerst jaar en € 458,75 (€ 229,38 gemiddeld per jaar) voor 2 jaar = € 19,12  gemiddeld per maand.

Vodafone + Ben: € 429,- + (€ 98,87 + 119,88) = € 647,75 voor 2 jaar (€ 323,88 gemiddeld per jaar) = € 26,99 gemiddeld per maand.

Nu zitten hier twee verschillen: bij T-Mobile kreeg ik destijds ook de nodige korting op mijn iPhone 3GS én ik had in theorie geen datalimiet. Daar krijg ik bij Vodafone + Ben meer belminuten en SMS-berichten en een hogere snelheid voor terug en bij KPN + Ben een lager maandbedrag.

Disclaimer:  Hoewel ik mijn best gedaan heb om de berekeningen foutloos uit te voeren kan ik fouten nooit 100% uitsluiten. Controleer het dan ook zelf nog voordat je op basis van deze informatie een beslissing neemt. De informatie wordt as-is aangeboden. Ik kan niet garanderen dat er geen betere opties bestaan en kan dan ook geen verantwoordelijkheid nemen voor jouw beslissingen als je die uitsluitend op basis van dit bericht maakt.

Disclosure: Ik wordt niet betaald voor het schrijven van dit bericht. Ik noem de betreffende bedrijven omdat ik ze, tijdens het uitzoeken van dit advies tegen gekomen ben. Het is geen verkapte reclame voor die bedrijven. Heb jij informatie over betere opties, laat ze dan in de reacties weten. Zorg er wel voor dat ze to the point zijn, “gewone” reclame en generieke verwijzingen naar telecomaanbieders etc. zullen als SPAM worden behandelt en zoals anders ook het geval is, verwijderd worden!

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Mobiel internet op iPad = DUUR ?! Het valt op zich mee, maar je moet even goed vergelijken wat je krijgt. http://t.co/9p0JRodc #ipad

trackback
9 jaren geleden

Mobiel internet op iPad = DUUR ?! http://t.co/VzWfUJdB

trackback

RT : Mobiel internet op iPad = DUUR ?! Het valt op zich mee, […] http://t.co/8mU7Fpqh #ipad

Patrice Plet
9 jaren geleden

Je hebt het zelf niet genoemd in je artikel (volgens mij), maar je weet heel goed dat je kan tetheren. Hier staat mooi uitgelegd hoe dat werkt met Android en Iphone. http://www.tabletguide.nl/17519/tip-mobiel-internet-via-je-mobiel-op-je-tablet-tethering-mobiele-hotspot/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+tabletguide+%28TabletGuide.nl%29

Scheelt heel veel in kosten. Je hebt geen 3G tablet nodig EN geen extra abonnement. Het enige is dat deze functionaliteit veel stroom vraagt,waardoor je telefoon veel sneller leeg zal zijn.

Patrice Plet
9 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Ik vraag me af of dit niet gewoon bang makerij is. Niemand (je provider althans) merkt toch als je tethered (moet dit woord met een t?)? IP adres is nog steeds die van je telefoon.