PIPA / SOPA – Who cares?

Wikipedia banner SOPA
Vandaag gaat het internet op zwart. Nou ja, een deel van dat internet dan. Een (groot?) aantal sites, waaronder in ieder geval een aantal bekende sites zoals Wikipedia en WordPress.org protesteren vandaag tegen de SOPA en de PIPA wetsvoorstellen in de Verenigde Staten. Het zijn van die mooie afkortingen die meer klinken als een Ikea merk voor zeep en een woord waarmee een kind aangeeft dat het naar de WC moet, maar in de VS zijn het de Stop Online Piracy Act en de Protect IP Act.

Beide wetten zouden “auteursrechthebbenden” vergaande mogelijkheden geven om websites onbereikbaar te maken, zonder tussenkomst van een rechter. En hoewel het idee achter de wet zinvol lijkt (rechthebbenden beschermen tegen online “piraterij”) is het een kanon waarmee veel meer geraakt wordt dan alleen de beoogde doelen.
Voor nu is het een wet die alleen in de VS aangenomen zou worden of niet. Maar het is duidelijk dat een vergelijkbare discussie in Nederland speelt. Het recente vonnis van de rechtbank waarbij XS4ALL en Ziggo gedwongen worden om The Pirate Bay te blokkeren op nu al onjuist gebleken lijsten die BREIN mag aanleveren, is een eerste stap.

Dat sites als Wikipedia voor een dag op zwart gaan is prima. Het geeft een duidelijk signaal. Wikipedia heeft er wel, ook terecht, voor gekozen om dat niet internationaal te doen. De Nederlandstalige Wikipedia is dus gewoon bereikbaar, met bovenstaande banner en bijbehorende link. Ik zie ook geen reden om de zaak hier al op zwart te gooien, op deze manier kan ik ook aandacht besteden aan de actie en het gevaar van doorschietende wetgeving voor het internet. De piratenpartij is vandaag wel “op zwart” waardoor je dus ook de informatie daar over SOPA niet kunt lezen, dan kun je beter terecht bij het NRC die een wel leesbaar informatief stuk hebben over de actie.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

PIPA / SOPA – Who cares?:
Vandaag gaat het internet op zwart. Nou ja, een deel van dat internet dan. Een (groot… http://t.co/J2XWpkNL

trackback

PIPA / SOPA – Who cares? http://t.co/zamC4NGD (via @ICTOblog)

trackback

[…] les in het voortgezet onderwijs, maar ik woon ook niet in de Verenigde Staten en schreef toch over PIPA/SOPA aangezien sommige zaken nou eenmaal breder zijn dan ze in eerste instantie lijken. Vandaag vindt […]