Een touchscreen dat jou terug aanraakt

We zullen er nog wel even op moeten wachten, 12 tot 24 maanden, maar het zou een heel mooie toevoeging voor tablets zijn: een touchscreen met ’touch-feedback’. Het beeldscherm is in staat om je vingers het gevoel te geven dat ze verschillende soorten materialen tegen komen. Het beeldscherm voelt dan niet meer als één glad vlak, maar je kunt bijvoorbeeld randjes van knoppen, verschillende materialen etc. ‘voelen’.

In het filmpje laten ze een voorbeeld van gebruik in een spel zien. Dat kan op zich, maar ik zou al heel blij zijn met ondersteuning in het besturingssysteem zelf. Voelen waar een knop zit, een onscreen toetsenbord waarbij je de randen van de toetsen kunt voelen en wellicht zelfs of je een toets ingedrukt hebt. Ik weet niet of het systeem nauwkeurig genoeg is om bijvoorbeeld zoiets als een braille-balk op het beeldscherm te generen die je dan dus ook echt kunt voelen. Zou heel mooi zijn! ([update] na het bekijken van het filmpje uit 2009 lijkt het er op dat de resolutie daar waarschijnlijk niet hoog genoeg voor is)

Het is een technologie die door de tablet leveranciers ingebouwd moet worden én die ondersteuning van de software veronderstelt. Dus het zal even afwachten blijven of ze Apple weten te strikken of een van de Android leveranciers. Veel zal dan wel afhangen van de extra kosten die het toevoegt aan de productiekosten van een tablet. Afwachten dus.
Senseg (het bedrijf uit het filmpje) is hier al een tijdje mee bezig. Dit is een filmpje uit 2009 over hetzelfde bedrijf en dezelfde technologie.

p.s. de video hierboven gaat na afloop automatisch verder met de volgende in de reeks