NAP OASE: Weblectures.nl

Vanmiddag was in Amsterdam bij de Vrije Universiteit de afsluitende bijeenkomst van het NAP OASE project over weblectures. En om maar alvast met de terechte vraag die ik eerder vandaag al kreeg te beginnen: nee, het is niet live uitgezonden, zelfs niet opgenomen.

Maar goed, dat terzijde. Met de afronding van het project is ook de website weblectures.nl openbaar gemaakt. Er zit hier en daar nog wat bouwbehang op de muren en er moeten nog wat laatste schilderijtjes worden opgehangen en dozen worden uitgepakt, maar de site biedt al een heleboel informatie over het gebruik van de verschillende typen en varianten van weblectures in het onderwijs.

De site heeft een aantal “ingangen”. Zo kun je de canon gebruiken als ingang naar ver verschillende varianten, maar je kunt ook kiezen voor de insteek via het onderscheid didactiek, techniek, organisatie. Je kunt er echter ook voor kiezen om via een van de rollen docent, ondersteuner, organisator je weg te zoeken door de site.

Hoewel het project inmiddels is afgrond is er in voorzien dat de website de komende tijd nog verder uitgewerkt en bijgewerkt zal blijven. Het wordt dus gelukkig niet (meteen) een dode site!
Ikzelf ben er ook terug te vinden. Ik ben het ‘gezicht’ van het onderdeel voor onderwijsgevenden en dan met name het stukje “aan de slag“. Dat deel van de site is overigens niet door mij, maar door Menno de Vos ontwikkeld, ik heb slechts zorg gedragen voor het voor de camera beantwoorden van de vragen die ze me gesteld hebben.

Wil je meer weten over het project, tijdens Dé Onderwijsdagen, volgende week dinsdag en woensdag in Utrecht vindt er op woensdag van 12:00-12:45 uur een sessie plaats over het project in ruimte 717. Er zijn overigens tijdens die onderwijsdagen nog meer sessies over weblectures en video in het programma opgenomen, duidelijk dus een onderwerp dat in de belangstelling staat!