Zelf “Read Aloud” boeken maken voor iBooks

Het lijkt een terugkerend verhaal te worden: Apple verzint iets leuks voor in iBooks, Liz Castro schrijft er een mini-handleiding over, ik koop en lees die mini-handleiding, ben onder de indruk van de resultaten, maar concludeer dat het op dit moment nog teveel werk is om vaak te doen. Zo was het afgelopen februari met de boeken met een vaste layout (daar kwam afgelopen september een handigere tool voor beschikbaar) en zo is het nu ook weer met de “Read Aloud” boeken. Dat zijn boeken die je in iBooks op je iPad, iPhone of iPod Touch kunt lezen en die voorgelezen kunnen worden. Dan gaat het niet om een computerstem die automatisch tekst naar audio omzet, maar om een mens die het verhaal voorleest.
Tijdens het voorlezen zie je de woorden die uitgesproken worden oplichten, je kunt individuele woorden laten uitspreken, automatisch of handmatig doorbladeren, kortom ideaal voor zowel kinderboeken als boeken waarbij je een taal wilt leren.

Liz Castro heeft er ook nu een mini-handleiding voor gemaakt. Ik heb die gekocht op haar site (€4,62 incl. BTW), en doorgelezen. Liz levert er gelukkig ook nu weer een voorbeeld bij zodat ik het geheel op de iPad kon uitproberen. Omdat de voorbeelden bij haar guides altijd zonder DRM geleverd worden, kun je het ePUB-bestand ook gemakkelijk uitpakken en bekijken (ze geeft zelf aan dat ze daar ook voor bedoelt zijn!).
Maar hier deze keer géén eigen gemaakt voorbeeld van zo’n boek. Waarom? Nou, omdat de stappen er kort samengevat zo uitzien: maak een tekst, zet die tekst om naar HTML waarbij je elk woord (of als je lui bent, elke combinatie van woorden) voorziet van een marker (Liz laat in het boek een paar opties zien om dat niet helemaal handmatig te doen, maar het blijft een boel werk). Je voegt die tekst en HTML markers toe aan je XHTML pagina’s voor je eBook zodat markers, tekst, afbeeldingen etc. samen gevoegd worden. Dan spreek je die tekst in. Dat kun je doen met het gratis Audacity programma. Dan ben je er nog niet, je moet in Audacity ook elk woord voorzien van een marker, het geheel exporteren naar SMIL, samenvoegen en dan heb je een boek dat zichzelf voorleest.

Ik vrees dat ik deze keer maar gewoon een paar maanden wacht totdat er een tool beschikbaar komt die dat allemaal een stuk gemakkelijker maakt. Wil je het toch al eerder doen, dan kan ik je de handleiding van Liz van harte aanbevelen!