Maak elektronische boeken voor iBooks op je iPad

Book Creator Soms is het moeilijk om een mooie compacte titel te maken. In het Engels was het gemakkelijk om te beschrijven wat je met Book Creator kunt doen: je kunt er “fixed layout EPUB” boeken mee maken. Dat EPUB slaat op het bestandsformaat waarmee het elektronisch boek opgeslagen wordt. Het is, zeker in Nederland, het meest gebruikte bestandsformaat, leesbaar op de iPad (Stanza, iBooks en andere applicaties), op je PC/Mac (bijvoorbeeld in de EPUB reader die bij Calibre zit) of op Sony of BeBook eReaders. De Kindle is de bekendste eReader die geen EPUB kan lezen.

Maar het stukje “fixed layout” is ook heel belangrijk. Ik vertaalde het in een bericht begin dit jaar als EPUBs met “vaste opmaak”. Normaal gesproken heb je bij een EPUB maar een beperkte controle op de opmaak/layout van de EPUB. Dat is handig omdat de lezer zelf de afmetingen van de letters kan aanpassen, vaak zelfs het lettertype en daarmee worden de boeken goed leesbaar op kleine en grote apparaten. Bij een EPUB met vaste opmaak is dat niet zo. En dat is weer handig als je als auteur/uitgever juist weer veel invloed wilt hebben op hoe die opmaak er uit komt te zien. Dat is bijvoorbeeld handig als je een EPUB wilt maken voor een grafisch complex boek, zoals een fotoboek of een verhalenboek met veel afbeeldingen etc.

Belangrijkste nadeel van deze EPUBs met vaste layout op dit moment is dat het nog steeds alleen ondersteund wordt door iBooks en de boeken zijn eigenlijk alleen goed leesbaar op de iPad omdat de iPhone en de iPod Touch er te klein voor zijn (de boeken zijn daar niet voor “opgemaakt”).

Bij de eerdere post gaf ik in de conclusies aan: “Het idee is leuk, maar het medium is er niet geschikt voor. De tools ontbreken en ondersteuning is beperkt. Niet doen dus.”
Met Book Creator is aan een deel van de bezwaren tegemoet gekomen. Het is een applicatie die het simpel samenstellen van EPUBs met vaste opmaak mogelijk maakt. Het is een kwestie van het importeren en plaatsen van foto’s waarna je tekst toevoegt.
Book Creator Book Creator Book Creator
Daarna kun je de EPUB direct doorplaatsen naar iBooks of naar Dropbox. Je zou ze zelfs kunnen aanbieden via de iBooks winkel van Apple, al kun je dat nog niet officieel vanuit Nederland.
De applicatie is nog niet 100% stabiel, hij klapte er bij mij regelmatig uit bij het toevoegen van nieuwe foto’s. Maar als de foto’s er eenmaal inzitten dan werkt het prima.
De applicatie is niet goedkoop, je betaalt €5,99 voor de aanschaf.

Het tweede probleem, het alleen kunnen lezen van de resultaten in iBooks, is echter nog niet opgelost. Op mijn iPad werden bij het exporteren ook de andere applicaties getoond die EPUB kunnen weergeven. Maar de applicatie gaf nu steeds de melding dat die applicaties (nog) niet in staat zijn de resultaten weer te geven.
Dat blijft er voor zorgen dat je EPUBs maar “beperkt” leesbaar zijn, alleen in iBooks. Het kan een principiële discussie worden of je van mening bent dat EPUBs ook op smartphones leesbaar moeten zijn. Er zijn landen waar dat veel voor komt. De soort EPUBs die je met deze applicatie maakt zullen daar hoe dan ook niet geschikt voor zijn. Lijkt me dus dat we in ieder geval nog een reader moeten hebben die op Android werkt en dan heb je zo ongeveer het complete bereik dat je met dit soort EPUBs kunt bereiken.

(getipt door Pigs Gourds and Wikis)

[Update 8:24] Erwin Blom heeft Book Creator gebruikt om een kort (nou ja, niet zo heel kort) fotoverslag te maken van INCUBATE DIY. Zijn resultaat is veel interessanter dan het testboek waar ik hierboven screenshots van geplaatst heb. Ga dus op je iPad even naar dit bericht en download dan daar de EPUB waar Erik naar linkt. Openen in iBooks en je kunt het resultaat lezen en bekijken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

[…] Maak elektronische boeken voor iBooks op je iPad » ICT & Onderwijs BLOG […]

trackback
10 jaren geleden

[…] Maak elektronische boeken voor iBooks op je iPad » ICT & Onderwijs BLOG […]

trackback

@StefaanLesage Focus ligt op “fotoboeken”. Zie ook mijn bericht van vorig jaar toen de app net uit was: http://t.co/rIxzqquf