Hotmail zet gebruikers op het verkeerde been bij Twitter SPAM

Ik gebruik mijn hotmail-account als een soort “erbij” mailaccount. De meeste mail die daar op binnen komt is SPAM. Ik kom bijna nooit op de website, maar gebruik ook hier Outlook om de mail te lezen. Vandaag kwam er een mail binnen in mijn postvak dat afkomstig zou zijn van Twitter. Daar riep meteen vragen op, want ik heb bij Twitter niet mijn hotmail account opgegeven.

Het was een mail compleet met Twitter logo en de boodschap dat Twitter me een notification gestuurd zou hebben en een URL eronder die naar Twitter leek te gaan. Outlook liet bij het erboven hangen met de muis niet meteen de URL zien, dus logde ik toch maar even via de browser in om te zien waar de link echt naar toe zou gaan (ging er niet vanuit dat het naar Twitter zou gaan).
En inderdaad, de link gaat naar een site genaamd “coderoasis.com”. Ik heb het risico genomen en vanuit de browser op de link geklikt. In dit geval gaat het niet verder dan een Viagra reclame. Maar normaal gesproken is het advies: deleten en niet te lang bij stil staan.

Maar toen viel het me op dat Hotmail in haar interface een extra optie heeft. Bij het Postvak IN staat ook “Updates uit sociale netwerken” (zie ook de screenshot) als filteroptie. En als ik daar op klik, dan wordt ook het bericht getoond dat helemaal niet van Twitter afkomstig is. Vreemd genoeg werden er ook een aantal andere getoond waarvan ik niet eens wist dat ik die gehad heb.
Dit wekt zo dan de indruk dat het wél berichten zijn die van Twitter komen. Immers, Hotmail zegt dat het updates uit sociale netwerken zijn. En, nee, niet iedereen gaat uit van het meest negatieve scenario, ik ken genoeg mensen die in zo’n geval denken “als Hotmail zegt dat het van Twitter komt, dan zal het toch wel zo zijn?”. Zeker aangezien de mail zelf er tamelijk echt uit ziet.

Dus: let op! en wees voorzichtig met links in notificatiemails. Het kan zijn dat het slechts SPAM is, maar krijg je het advies om zaken te installeren, moet je inloggen op een site om de notificatie te kunnen lezen, niet doen. Natuurlijk, het kan zijn dat je echt een bericht van Twitter krijgt en moet inloggen. Maar check dan wel heel goed de adresbalk zodat je zeker weet dat je op de juiste site aan het inloggen bent.
En hotmail zou een moeten nadenken over een beter detectiemechanisme voor zulke mail. Zeker als ze dit soort filters aanbieden.