Startbijeenkomst projecten Innovatieregeling 2011

Kickoff Innovatieregeling Op 11 mei 2011 vond in Utrecht bij SURFnet de startbijeenkomst plaats van de projecten die subsidie hebben ontvangen in het kader van de Innovatieregeling 2011 van het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma. Met die regeling wil het programma kleinschalige innovatieve projecten met ICT in het onderwijs stimuleren. De omvang van de subsidie was maximaal 10.000 euro en de projecten moeten in 2011 afgerond worden. Er werden in totaal 158 projectvoorstellen ingediend waarvan er 36 konden worden toegekend op basis van de beschikbare subsidie.

Tijdens de startbijeenkomst werden vanuit het innovatieprogramma de praktische zaken rond de regeling uitgelegd (hoe krijg je je geld en zo), maar werd er vooral ook veel genetwerkt, kennis gemaakt en informatie uitgedeeld. Er waren vertegenwoordigers van (bijna) alle 36 projecten aanwezig. Die gaven achter elkaar plenair een heel korte (maximaal 1 minuut) toelichting bij hun project. Dat is kort, ik ben ook niet gaan proberen mee te schrijven maar ik zag om me heen kijkend dat het net genoeg was om projectleiders van de andere projecten wat steekwoorden op te laten schrijven en met name de conclusie te laten trekken: “ah, dat gezicht hoort bij dat project en die gaan iets doen waar ik iets meer van wil weten omdat er een relatie met ons project kan zijn”.
Tussen de plenaire sessies was er steeds tijd om door de zaal te lopen waar de projectleiders dan bij een poster met de korte beschrijving van hun project stonden.
Ik heb heel wat handjes geschud zien worden en visitekaartjes of contactgegevens uitgewisseld zien worden, dus het lijkt me dat het heel wat opgeleverd heeft.

Daarnaast was het in een aantal gevallen ook de eerste gelegenheid voor de projectleiders om kennis te maken met de personen die vanuit Kennisnet of SURFnet hun project begeleiden. Ook daar zal de tijd niet altijd lang genoeg zijn geweest om alle inhoudelijke zaken tot in detail te bespreken, maar het is een stuk gemakkelijker via Skype, telefoon of mail te communiceren als je elkaar al eens live ontmoet hebt.
Het laatste onderdeel tijdens de startbijeenkomst dat niet geheel onbelangrijk was, was de blogworkshop die door Margreet van den Berg en Femke van Ooijen verzorgd werd voor projectleiders. Het is namelijk de bedoeling dat zijn op de website van de Innovatieregeling een aantal blogposts verzorgen/plaatsen tijdens de looptijd van het project. De workshop ging overigens niet zozeer over de knoppen, zo moeilijk is WordPress immers niet, maar vooral ook over de inhoud: wat schrijf je wel (of juist niet)? Waar zitten lezers op te wachten? Hoe bouw je een blogpost op? etc.

Ik ben benieuwd naar die blogposts en de voortgang van de projecten. Zodra ik een publieke URL heb voor de posts dan laat ik het hier even weten.
Kickoff Innovatieregeling Kickoff Innovatieregeling Kickoff Innovatieregeling
Wil je over de innovatieregeling Twitteren, gebruik dan de hashtag #inno2011, dat maakt het gemakkelijk om de tweets terug te vinden, zoals je hier kunt zien.

Zoals je in de onderste tweet in de screenshot hierboven kunt zien, was er ook een filmploeg aanwezig die opnames gemaakt heeft van de bijeenkomst en korte interviews met projectleiders. Die video komt er dus ook nog aan.

Kortom, als de start een voorbode is voor wat we verder nog van de projecten te zien krijgen, dan belooft dat veel goeds.