Google Videos stopt er nu echt mee

Ze zeggen wel eens “een op internet, altijd op internet”. Maar dan gaat het altijd om zaken die je (waarschijnlijk) liever niet op internet had staan en die er heel moeilijk af te krijgen zijn.

Helaas is dat zeker niet altijd het geval. Zoals nu, nu Google Videos alle video’s die gebruikers hebben toegevoegd gaan verwijderen. Dat zijn per definitie al video’s van een tijdje geleden. Volgens hun eigen mail zijn ze in mei 2009 gestopt met het bieden van upload opties. Ik heb er ook 29 video’s staan, het oudste filmpje is van 19 maart 2006, het nieuwste van 19 december 2007. Lang niet allemaal veel bekeken. Een paar (relatief) wat meer, zoals de video met uitleg over het embedden van Flash in PowerPoint, die is 2598 keer bekeken sinds 24 december 2006.
Maar er staan ook archiefstukken op zoals de 44 minuten opname van de workshop die Willem Karssenberg en ikzelf verzorgd hebben tijden de CvI conferentie van 2006. Een workshop over bloggen.

Google biedt me de mogelijkheid om de video’s te downloaden. Dat gaat dan niet in het oorspronkelijke formaat, maar in FLV (Flash Video). Ik krijg dan de tip om ze weer te uploaden naar YouTube. Dat kan inderdaad, en in mijn geval kan ik daar ook die video van 44 minuten in kwijt (ik mag ook langer dan 15 minuten uploaden). Maar ik betwijfel of ik dat ga doen.
De video’s komen dan allemaal voor in mijn tijdlijn, alsof ze nieuw zijn. En wie gaat ze daar dan vinden, anders dan mensen die verwachten nieuw content tegen te komen?

Google maakt hier duidelijk geen gebruik van de informatie die ze over me hebben als gevolg van de integratie van hun diensten. Ik log bij Google Videos in met hetzelfde account als bij YouTube.
In plaats van een download optie, hadden ze me toch ook een “migreer naar YouTube” optie kunnen bieden?
Gewoon per video, voor die video’s die ik wil bewaren. En dan zorgen dat ze in YouTube ook historisch gezien op de juiste plek terecht komen in mijn tijdlijn. En bij voorkeur een redirect achter laten op Google Videos waarmee mensen die de oude video opzoeken automatisch worden doorverwezen naar de nieuw locatie bij YouTube.

Dát zou was klantvriendelijk zijn. En gebruiken maken van de mogelijkheden die je als groot bedrijf hebt.
Helaas doen ze dat niet. Ik zal waarschijnlijk een paar van de video’s downloaden. Maar uploaden naar YouTube doe ik zeker niet handmatig. De wereld gaat er niet sneller of langzamer door draaien als die video’s niet meer online staan, dus zo erg is het natuurlijk ook weer niet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
10 jaren geleden

Tja, ook ik heb de nodige filmpjes bij Google video staan waarvan ik nu denk: zal ik ze nog downloaden of niet?
Toch hoop ik dat je die ene van de CvI conferentie van inmiddels alweer 5 jaar geleden zeker wilt stellen!

Verder ben ik het helemaal met je eens dat het overzetten naar Youtube een kwestie van één vinkje had moeten zijn en dan wel met de oorspronkelijke datering.

trackback

[…] maar in dit geval baal ik wel dat ik afgelopen week al een aantal video’s veilig gesteld heb toen Google aangaf op korte termijn (29 april) zou stoppen met Google Video’s en dat je maar beter je […]