Onder water filmen met je iPhone?

http://www.youtube.com/watch?v=gTC6qeBkNU8

Toen we afgelopen zaterdag onze introductieduik met perslucht maakten, zat mijn iPhone in mijn tas die veilig aan de kant stond. En ik had ook geen camera bij me om in of onder water te filmen. De reden daarvoor was deels omdat ik verwachtte dat ik mijn handen vol zou hebben aan het duiken zelf, en ten tweede omdat mijn iPhone nou eenmaal niet zo goed tegen water kan.
Dat eerste deel van de reden bleek niet helemaal waar. Ik heb me zeker niet verveeld, maar het duiken zelf (in een zwembad) was heel gemakkelijk, dus op zich had ik ook nog wel een paar foto’s of filmpjes onder water kunnen maken. Maar ja, die iPhone onder water, dat leek me niet zo’n goed idee.

Daarom was ik meteen geïnteresseerd toen ik bij The Next Web een bericht tegen kwam over een case waarmee je je iPhone ook onder water zou moeten kunnen gebruiken. Nou weet ik nog niet heel veel van duiken, maar ik weet wel dat de druk onder water snel toeneemt, dus een eerste logische vraag bij zo’n case is: tot hoe diep mag je er mee?
Nou, dat bleek tegen te vallen, maar voordat je daar achter bent moet je wel op zoek.

Op de website van de verkoper staat de volgende tekst (ik heb delen vetgedrukt om ze te benadrukken):

Dance in the rain with your iPhone 4! RainBallet from The Joy Factory protects your iPhone 4 in extreme environments—at the pool or beach, during rainstorms and workouts, or at construction sites! The rugged case resists rain and water jets and keeps your iPhone dry, even if you drop it in water. And the Intelli-filter™ design blocks only water—not sound—to preserve sound quality while in the case, so you lose nothing by adding protection.

RainBallet features Sharpvue™ lenses on the front and back of the case, turning your iPhone 4 into a high-quality, underwater camera.* Take photos at the beach, the pool or in the rain. Add a stylish sports armband and sweat-proof your iPhone 4 during strenuous workouts. With RainBallet, your lifestyle won’t get in the way of using your iPhone 4 to the fullest*

• Fits iPhone 4 snugly (AT&T, Verizon)
• Resists damage from rain, water jets, sweat or splashes.
• Intelli-filter™ design blocks water, not sound, to preserve sound quality.
• Built-in shock-resistant structure provides extra protection.
• Front and back Sharpvue™ lenses enables high-quality photos through the case.
• Meets IPX5 standards.

Het filmpje laat een knul zien die inderdaad in het zwembad valt en gewoon door gaat met bellen. Er staat niets over hoe diep je kunt met de case, maar er staat wel dat hij voldoet aan de “IPX5 standaard”.
Ik ben daar op gaan zoeken en kwam bij dit overzicht op Wikipedia uit.
Daar staat voor IPX5: “Water projected by a nozzle (6.3mm) against enclosure from any direction shall have no harmful effects”.
Deze case is dus helemaal niet geschikt om onder water te gebruiken. Daar voor heb je minimaal een IPX7 (“Ingress of water in harmful quantity shall not be possible when the enclosure is immersed in water under defined conditions of pressure and time (up to 1 m of submersion).”) maar eigenlijk een case die aan IPX8 voldoet (“The equipment is suitable for continuous immersion in water under conditions which shall be specified by the manufacturer. Normally, this will mean that the equipment is hermetically sealed. However, with certain types of equipment, it can mean that water can enter but only in such a manner that it produces no harmful effects.”) als je dieper dan 1 meter wilt duiken (lijkt me toch wel logisch).

IPx8 Waterproof Smart Phone Bag

Deze case/zak is wél IPX8 gecertificeerd en daar zou je dan wel mee moeten kunnen duiken (volgens de eigen opgave tot 20 meter diep).
Een van de foto’s die er bij geplaatst zijn (zie hierboven) wekt de indruk dat je er zelfs mee kunt fotograferen of filmen onder water. Dan zou er dus een lensopening in moeten zitten want de andere foto’s wekken de indruk dat een kant van de zak zwart is.

Het kan dus wel en is dan niet eens heel erg duur. De site verstuurd de zak voor 34,94 AUD (Australische Dollars) of zo’n €26,- naar je toe in Nederland.

Otterbox 8000

Wil je nog iets dieper kunnen gaan, dan lijkt de Otterbox 8000 een optie. Die kan namelijk tot 100 feet of zo’n 30 meter diep. Maar hij heeft een paar problemen: er zit geen opening in voor de lens van de iPhone én het is een harde case en dan kun je het touchscreen van de iPhone niet meer bedienen.

Conclusie
De RainBallet lijkt me alleen echt veilig in de regen, niet onder water. De IPx8 Waterproof Smart Phone Bag is onder water bruikbaar en zou zelf het bedienen van de iPhone mogelijk moeten maken. De Otterbox 8000 gaat het diepst maar doet niet meer dan je iPhone droog houden, onder water bedienen is er dan niet bij.

Ik denk dat ik mijn iPhone maar gewoon op het droge laat. Ook als ik een volgende keer ga duiken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jedidja
10 jaren geleden

Interessant! Ik heb geen iPhone, maar een Nexus. Zat toevallig vorige week de app Runkeeper even nader te bekijken – en ontdekte dat hij ook het zwemmen kan tracken… Ik snapte al niet hoe je dat moest hebben, maar nu weet ik dus dat er cases zijn. 26 € valt mee!