Vroeger, toen GPS tracken nog moeilijk was…

Soms brengt een mailtje dat je ontvangt je opeens weer een paar jaar terug in de tijd. Dat gebeurde vanochtend toen ik een mail ontving van GPSGate waarin ze aankondigen dat hun GPSGate Server nu gratis is voor 5 gebruikers.

Ik moest even hard denken waarom ik dit mailtje nou gekregen had en realiseerde me toen dat ik ooit een exemplaar van de GPSGate client voor Windows Mobile aangeschaft heb. Dat was in 2006 toen ik nog een Windows Mobile telefoon had. Die had geen GPS ingebouwd, maar kon via Bluetooth verbinding maken met een externe ontvanger. Het probleem bij Windows Mobile was echter dat je dat GPS signaal maar in één programma tegelijkertijd kon gebruiken. Dus als ik TomTom én een GPS tracker wilde gebruiken dan ging dat niet zomaar. En dat was waar GPS Gate van pas kwam. Met die software kon je het GPS signaal doorsturen naar meerdere programma’s.

Goed, ze bestonden nog steeds, zou hun server de moeite waard zijn?

Een client voor iPhone
Om gebruik van de software voor mij zinvol te maken moest er in ieder geval een iPhone client beschikbaar zijn. Ook al heeft de iPhone het probleem van het niet kunnen delen van het GPS signaal niet.
Volgens de website is de GPSGate client beschikbaar voor Windows 7/Vista/XP/2k/NT/ME/98, Windows Mobile (met touch screen), Pocket PC en Windows CE .NET
Er blijkt tóch een iPhone client te zijn, maar die moet €23,99 kosten. Nou dat ga ik er uiteraard niet voor betalen. Want er zijn andere, gratis of goedkopere alternatieven.

Bijvoorbeeld GPS Tracker van Instamapper (gratis, maar geen ingebouwde functie om op de achtergrond te blijven draaien) of Trackr! (€2,99 mét achtergrondfunctie) van de onlangs veel te jong overleden Marco Kraaijeveld.

Hardware
Ik kon op de GPS Gate site ook geen hardware vinden waar een client ingebouwd zat. Dat zou de server natuurlijk wel weer interessant maken voor bedrijven die hun wagenpark willen kunnen tracken.
Die hardware met GPS tracking ingebouwd is er wel en ook best betaalbaar. In dit geval krijg je bij de GPS trackers een gratis account bij een online dienst bijgeleverd, dus ook daar heb je GPS Gate niet bij nodig.

Conclusie
Ik ga de server niet downloaden, heb me ook maar afgemeld voor de nieuwsbrief van GPS Gate. Het was een mooie oplossing in de tijd de GPS tracking nog moeilijk was, maar die tijd is al eventjes voorbij wat mij betreft.