GPS-verbinding

Het heeft effe tijd gekost, maar hij doet het! Ik heb eindelijk een verbinding tussen de Qtek S110 en mijn Adapt GPS ontvanger. Het grootste probleem was (achteraf gezien) het vaststellen van de juiste COM-poort die ik moest instellen in (in dit geval) GPS Tuner. Nou zit er wel een auto-setup op GPS Tuner, maar die liep elke keer vast. Voor het vinden van een eerste ‘fix’ was naar buiten lopen noodzakelijk, maar daarna hield hij die positie ook binnen vast.

GPS Tuner GPS Tuner GPS Tuner GPS Tuner

GPS Tuner GPS Tuner is tot nu toe overigens het enige programma dat ik voor de Pocket PC kon vinden dat in staat is om tracks en waypoints bij te houden. Dat is een standaard feature in ‘gewone’ GPS-ontvangers, maar in combinatie met een Pocket PC ken ik nog geen echte alternatieven. Ik hou me aanbevolen voor ervaringen met dit soort software!

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Marc
17 jaren geleden

Pierre, ik heb exact dezelfde GPS-muis en heb ook gemerkt dat een verbinding binnen in huis of niet lukt of lang op zich laat wachten. In de auto gaat het daarentegen wel erg snel (behalve als je een speciaal gelaagde voorruit hebt zoals een collega van me, dan kun je de muis beter achterin de auto plaatsen). Verder valt het me op dat de Adapt extreem lang zonder opladen kan, ik grijp eigenlijk nooit mis wat dat betreft.
Ik gebruik trouwens een P910 onder OS Symbian, dus wat GPS-software betreft kan ik je geen tips geven.

Pierre
17 jaren geleden

Hoi Marc,

Waarom heet dit eigenlijk een GPS-muis?

Ik heb hem zojuist in de auto gestest, maar ondanks dat ik ook een warmtewerende voorruit heb deed hij het (nadat hij een fix had) prima. Ik heb overigens meteen de extra ‘verlengkabel’ erbij besteld zodat ik hem indien nodig nog beter in het zicht kan leggen.
Volgens de specificaties zou hij 30 uur op een volle accu mee moeten kunnen, dus dat is inderdaad wel lekker lang. Het is wel effe wennen dat er helemaal geen display op zit (zal overigens erg bijdragen aan de lange accuduur).
Het formaat en lichte gewicht maakte overigens dat hij zelfs zonder het bijgeleverde matje netjes bleef liggen.

Volgende stap: Tom Tom ;-)

Tom Kooij
17 jaren geleden

Ik vraag het me echt af of die ontvanger de positie ook echt vasthoudt binnen…

Worden er nog satellieten ontvangen? Of blijft de ontvanger gewoon net doen of je op de zelfde plaats blijft, bij gebrek aan ontvangst??

De Garmins interpoleren de plaats ook met in achtneming van snelheid. Als je geen ontvangst meer heb (bomendek) en je slaat linksaf vanaf een rechte weg, dan ga je op de GPS/routeplanner gewoon rechtdoor.

Pierre
17 jaren geleden

Echt ‘binnen’ denk ik inderdaad niet. Ik had hem binnen naast/bij het raam liggen en dus niet midden in de kamer. Ik begrijp dat hij geen direct ‘zicht’ hoeft te hebben en dat GPS-ontvangers in het algemeen steeds beter worden in het oppikken van zwakke signalen.
Overigens merkte ik gisteren in de auto dat hij ‘koud’ opgestart achter het glas van de voorruit wel effe (5 minuten) nodig had om genoeg signalen te vinden.

Pierre
17 jaren geleden

Correct/aanvulling op mijn voorgaande reactie: hij ‘ziet’ ze ook echt binnen. Vanochtend op mijn studeerkamer op zolder onder het pannendak zonder dat hij in het buurt van het raam lag ‘zag’ hij na een tijdje genoeg satellieten om een fix te bepalen. Daarvoor was hij uitgeschakeld geweest en gaf na het opstarten ook aan dat er nog geen fix was.

Zojuist hier beneden in de kamer, met twee lagen beton + ijzer boven mijn hoofd en het raam op ruim twee meter afstand gaf hij opeens na een half uur aan te hebben gestaan één klein balkje op een van de satellieten. Niet voldoende (nog) voor een fix, maar hij is duidelijk op zoek. Overigens geeft hij wel van negen satellieten de locatie aan, maar blijkbaar zijn die signalen (nog) niet sterk (duidelijk) genoeg om iets mee te doen.

Tom Kooij
17 jaren geleden

Ik gok dat de GPS ontvanger de enkele satelliet ws niet door het beton heen "zag" (de plaats van alle satelieten is overigens bij de ontvanger bekend) maar dat de ontvanger een sateliet laag boven de horizon door een raam of dunne muur oid "ziet".

Dat de ontvanger ook door een pannendank aan ontvangst heeft, zeg wel iets over de hoge kwaliteit van de ontvanger/antenne.