Tijdschrijven en tekstverwerken via Citrix op je iPad [Fontys]

Citrix op iPadDit is een bericht dat helaas alleen direct toepasbaar is voor medewerkers en studenten van Fontys. Maar ik wilde het toch even hier delen als voorbeeld van gebruik van de iPad. We hebben binnen Fontys namelijk de beschikking over een zogeheten “applicatie portal”. We kunnen via http://applicaties.fontys.nl/ inloggen en krijgen dan een overzicht van applicaties die via Citrix beschikbaar gesteld worden. Dat is bijvoorbeeld handig als een online catalogus of databank (zoals de LexisNexis Newsportal) alleen vanuit bepaalde IP-adressen bereikt mag worden (zo kun je er ook van thuis aan) of om applicaties uit te serveren zonder dat die geïnstalleerd hoeven te worden op de lokale werkplek (zoals bij ons tijdschrijfsysteem). Ook worden er bijvoorbeeld de Office 2007 applicaties op deze wijze beschikbaar gesteld.
Fontys Citrix Portal
Hierboven zie je een schermafdruk van hoe die omgeving er voor mij uitziet.
Aardig is dat die Citrix optie ook beschikbaar is op de iPad.

Er is een handleiding beschikbaar (PDF – maar ook hier moet je voor inloggen), maar de stappen zijn eigenlijk heel eenvoudig:

1) Je moet de gratis Citrix Receiver op je iPad installeren.
2) Daarna moet je op je iPad gewoon inloggen op http://applicaties.fontys.nl/ en net zoals je dat anders doet op een van de icoontjes voor de applicatie die je wilt opstarten klikken.
3) Er wordt dan een bestandje gedownload, daar moet je dan van kiezen “Open in Citrix” en de applicatie wordt in de Citrix omgeving opgestart.

Het werkt op zich best goed. Natuurlijk is het ontbreken van een muis en toetsenbord niet handig. Je kunt dat opvangen door je iPad bijvoorbeeld aan te sluiten op een USB-toetsenbord (via de USB-adapter die in de camera kit zit) of via Bluetooth aan een Bluetooth toetsenbord (zoals ik in de foto hierboven gedaan heb).
Als muisvervanger biedt Citrix je de mogelijkheid om je iPhone te gebruiken (als je die hebt). Als je daar ook de Citrix applicatie op installeert en de iPad en iPhone met elkaar verbinding laat maken, dan kun je je iPhone als een soort trackpad gebruiken om de muis te besturen.
Alleen het rechtsklikken en bijvoorbeeld het selecteren van enkele letters in Word lukte me niet goed.

Geen vervanger voor Word op je laptop, maar als je te laat bent om je maandelijkse urenstaten in te vullen of je moet persé even iets in Word of PowerPoint bewerken en je hebt alleen een iPad ter beschikking, dan is dit een goede workaround.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
11 jaren geleden

Behalve tijdschrijven en tekstverwerken kunnen Fontys medewerkers en studenten via dezelfde weg ook gebruik maken van een aantal databanken, waaronder LexisNexis Newsportal, een databank met toegang tot dik 100 Nederlandse dag- en opiniebladen. En dat helemaal zonder abonnementskosten!

Gerard
11 jaren geleden

Ah, dat had ik niet zo geïnterpreteerd, maar dat is omdat ik bij online catalogus een heel ander beeld heb dan bij een databank met fulltext inhoud.

trackback

Bijna een jaar geleden al gepubliceerd! O.a. Word en Excel 2007 via Citrix op je iPad #fontys #fontysflot http://t.co/xbcMaikw