CollabraCam: Produceer een multi-camera iOS-film met je iPhone #2

Twee weken geleden wees ik je op CollabraCam, een nieuwe tool voor iPhone en iPad om met meerdere camera’s (lees: iPhones of iPod Touches) een videoproductie te maken. Daar was nog geen enkele demonstratie van beschikbaar, alleen een beschrijving en screenshots. De applicatie is wel al beschikbaar in de Appstore voor 7,99 euro en gelukkig zijn er ook al mensen mee aan de slag gegaan.

Hierboven zie je een testvideo waarbij 1 iPad en 3 iPhones gebruikt worden. Het schakelen tussen beelden gaat soms nog wat traag. Maar het belangrijkste probleem dat de testers opmerken is dat de audio nog automatisch afkomstig is van de op dat moment actieve camera. En dat is niet logisch zoals ze ook demonstreren. Als je bijvoorbeeld een interview opneemt met iemand die tegenover je zit, dan heb je daar vaak een microfoon bij (draadloos of via kabel). Die zit aangesloten op 1 camera. Als je dan ook een camera voor een wide-angle shot een stuk verder af hebt staan, dan moet bij het overschakelen naar dat beeld, de audio nog steeds blijven komen van de camera waar de microfoon op aangesloten zit.
Ik neem aan iets wat in een volgende update aangepast wordt, want het ligt wel heel erg voor de hand.

De video geeft wel een goed overzicht van de kracht van de app. Koop 3 iPod Touches 4G (€229 per stuk) + 1 iPad Wifi (€499) + 1 x de applicatie (€7,99 per applicatie; met hetzelfde iTunes account 4x installeren) + een externe microfoon en je kunt aan de slag.

Die externe microfoon levert waarschijnlijk nog wel wat zoekwerk op. Uiteraard heeft de iPad geen XLR-aansluiting. En als je zowel een headset als microfoon wilt aansluiten dan zul je bijvoorbeeld met een adapter van DLO aan de slag moeten. Die kost $15,49 bij Amazon maar ik kon geen bedrijven vinden die ook naar Europa versturen.
Je zou er zelf eentje kunnen solderen, maar dat is ook niet voor iedereen weggelegd.

Als je je iPad nog niet op iOS 4.2.1 hebt werken, dan zou je een externe USB-microfoon kunnen gebruiken in combinatie met de camera connection kit van Apple.

Helaas werkt dat sinds iOS 4.2.1 met de meeste USB-microfoons niet meer omdat Apple de toegestane hoeveelheid stroomverbruik van de adapter verlaagd heeft van 100mA naar 20mA.
Er zijn berichten dat een externe USB-dock die zijn eigen stroomvoorziening heeft (Dixons verkoopt er eentje voor €19,99) daarvoor de oplossing biedt. Al weet ik niet hoe de iPad dan weet te kiezen tussen meerdere op het apparaat aangesloten USB-apparaten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
JoG
JoG
11 jaren geleden

Off topic: Ken je het Satarii auto-follow statief al? Kijk vooral naar de video: The Garage-Built Gadget Every iPhone Video Addict Needs. Hun blog. De video staat bij IndieGoGo.