TokBox sluit haar videoconferencing dienst

Soms komen er berichten langs over bedrijven waarvan je dan denk “oh ja, die kende ik nog, hoe zou het daar mee zijn”. Zo ook het bericht over TokBox op Techcrunch.

Het bericht gaat over een heroriëntatie van TokBox die 15 april 2011 van kracht wordt. Vanaf die datum sluiten ze hun online videoconferencing omgeving en richten ze zich alleen nog maar op hun API waarmee anderen zulke omgevingen kunnen bouwen. Die omgeving werd in 2007 geïntroduceerd. Toen als omgeving voor maximaal 2 deelnemers, inmiddels kunnen dat er meer zijn. Maf was toen ook dat je een videochat omgeving in je website kon embedden. Bezoekers konden dan op de pagina besluiten dat ze je wilden bellen en als je er was kwam er een videochat tot stand die echter door iedereen anders ook mee bekeken kon worden. Ik schreef er in dit bericht over naar aanleiding van een test samen met Willem Karssenberg.
De optie om videoboodschappen te verzenden hebben we daarna nog een keer gebruikt om collega’s over de drempel van het gebruik van een webcam te helpen. Leverde grappige filmpjes op overigens.

Ik weet niet wanneer ik er voor het laatst gebruik van gemaakt heb. Probleem met dit soort producten is dat je maar behoeft hebt aan een beperkt aantal opties. En Skype voor 1-op-1 video chat gecombineerd met Adobe Connect voor grotere groepen (en beeldschermdelen) was/is nou eenmaal meer dan voldoende.
Jammer, maar missen zal ik ze dus in praktijk niet.