Office documenten op de iPad bewerken en synchroniseren via Dropbox

Via de mail kreeg ik vandaag een vraag over een probleem dat ik maar al te zeer herken van het werken met de iPad:

Waar ik [..] tegenaan loop is dat ik mijn documenten via Dropbox wil uitwisselen en wil synchroniseren, zo ook bijvoorbeeld een Excel file waarin ik cijfers registreer. Nu is het zo dat aan de Windowskant dit geen probleem is, je opent gewoon het document, je bewerkt het, je slaat het op en voila, op elke PC of Tablet is het bestand up-to-date. Wil ik echter dit bestand op mijn iPad bewerken, dan moet ik het openen in Numbers en dat gebeurd dan niet meer in de Dropbox-omgeving waardoor het opgeslagen werk niet meer synchroon loopt. Ik moet het bewerkte document weer apart uploaden naar Dropbox, wat omslachtig genoeg gaat, om de laatste versie te delen.
Mijn vraag is nu natuurlijk: is hier geen eenvoudiger oplossing voor (zonder een of ander duur abonnement natuurlijk)?

Het is inderdaad helaas zo dat dit syncroniseren via Dropbox op de iPad / iPhone / iPod Touch niet (altijd) zo eenvoudig gaat als dat je zou verwachten als je gewend bent om met Dropbox te werken op een PC of Macbook. Onder iOS hebben alle applicaties namelijk hun eigen stukje met bestanden waar ze toegang toe hebben. Pages of Numbers kunnen niet zomaar de documenten openen die Dropbox synchroniseert naar je iPad. Je kunt ze wel vanuit Dropbox openen in die applicaties, maar dan wordt er een kopie gemaakt van het bestand dat dan naar de andere applicatie overgezet wordt. Je bewerkt die kopie, Dropbox weet dan niets meer van die kopie en kan er ook niet voor zorgen dat het bestand weer gesynchroniseerd wordt.

Gelukkig zijn er ook applicaties die daar een beetje omheen weten te werken.

Een daarvan is Documents To Go® Premium. In deze applicatie kun je een koppeling tot stand brengen met Dropbox. Als je dan vanuit die koppeling een Word-document, Excel-document of een PowerPoint-document opent dat via Dropbox gesynchroniseerd wordt, dan worden eventuele wijzigingen nadat je het bestand in Documents To Go weer opslaat netjes terug gesynchroniseerd naar Dropbox.
Het zou volgens de beschrijving van de leverancier ook met Google Docs, Box.net, iDisk en SugarSync moeten werken, maar dat heb ik nog niet uitgetest.

Ideaal is het allemaal nog niet. Het bladeren door de Dropbox mappen vanuit Documents To Go gaat een stuk langzamer dan in de Dropbox applicatie zelf. En als je graag Pages, Numbers of Keynote op deze manier op je iPad wilde gebruiken dan heb je helaas pech gehad. Maar als workaround functioneert het wel op dit moment.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Arie van Dalen
Arie van Dalen
12 jaren geleden

De Office2HD app biedt een betere Excel versie.
Daarnaast kun je via SMEStorage een WebDav/CloudDav koppeling maken tussen de Apple Office apps Numbers, Pages en KeyNote en DropBox/Box.Net/SkyDrive

Raymond
12 jaren geleden

Ik gebruik zelf toevallig al Documents to Go Premium omdat die voor zowel Android als op iOS beschikbaar is met dezelfde functionaliteiten. Ik heb dus gelukkig dat probleem niet omdat ik niet met Numbers, Pages of Keynote werk maar feit blijft dat het lastig is om gemaakte/bewerkte bestanden uit andere applicaties fatsoenlijk Dropbox in te krijgen voor synchronisatie.

Ik poogde er al achter te komen of Cloud Connect Pro wel die functionaliteiten heeft http://www.iphoneclub.nl/app/409964704 maar los van de mogelijkheid van een koppeling met Dropbox heb ik nog niet kunnen achterhalen of deze de connectie behoudt als je een bestand in een andere applicatie laat openen. Voor 16 euro is het me ook te duur om even te testen hierop (tool is ook interessanter als je ook nog iets zocht om andere pc’s/macs over te nemen via je iPad maar dat terzijde).

Dropbox heeft op haar site wel een overzicht staan van apps die samenwerken met deze essentiele tool: https://www.dropbox.com/apps Wellicht dat snuffelaars hier nog iets handigs tussen vinden

Justine van den Berg
Justine van den Berg
12 jaren geleden

De app document premium to go kan het wel allemaal, kost wel ruim €13, maar dan kun je wel word, excel powerpoint lezen, google docs ook, dus wel handig voor docx pptx of xlsx (bv uit je mail) die je wilt bewerken.

Raymond
12 jaren geleden

Krijg je als je 2 linkjes toevoegt in een comment blijkbaar 🙂