Gelezen: State of Print

De officiële trailer klinkt lekker dreigend, de uitspraken die je er in ziet, zijn prikkelend. Meer dan genoeg aanleiding dus om het gratis eBook State of Print te lezen. Ik moet bekennen dat het toch nog even op de virtuele plank heeft gelegen, maar nu dan toch gelezen. Voor wie het niet uit de titel had afgeleid: State of Print is een Nederlandstalig eBook met daar in interviews met 10 Nederlandse uitgevers.

Laat ik beginnen met de conclusie: het is een must-read (ook zo’n mooi Nederlands woord) voor iedereen die wil weten hoe het er in Nederland voor staat als het gaat om elektronische boeken.
En natuurlijk heb ik daar een paar kanttekeningen bij.

Het boek geeft vanzelfsprekend een nogal eenzijdige kijk op “digitalisering, innovatie, e-books, internet, piraterij, social media en [andere uitgevers]”. Er komen geen auteurs, tussenhandelaren, online boekverkopers, “piraten” of klanten aan het woord. Dat is niet erg, er wordt ook nergens geïmpliceerd dat dat wel zo is, maar het is wel iets wat je je bij het lezen moet realiseren.

Er is daarnaast voor gekozen om de interviews “integraal”, d.w.z. in uitgebreide vorm op te nemen. De PDF versie telt 87 pagina’s voor 10 interviews (en wat extra pagina’s uiteraard). Met ongeveer 7 pagina’s per interview kan iedere uitgever zijn of haar mening uitgebreid uit de doeken doen.
Samenvattingen van alle interviews waren eerder al verschenen op Frankwatching, maar de uitgebreidere versies doen meer recht aan de interviews.

Wel had ik het sterker gevonden als er, naast die integrale weergave, ook een analyse op de interviews was losgelaten. Nu wordt dat aan de lezer over gelaten. Zaken als “hoe is de heersende mening over DRM?” of “zien de uitgevers over het algemeen de verschillende innovaties nou als een kans of bedreiging?” moet je er zelf uit halen door de hoofdstukken naast elkaar te leggen.
Daarbij is het voor een leek, ondanks de beschrijvingen over “middelgroot”, “klein” etc., niet eenvoudig een beeld te krijgen van welk deel van de markt hier nu aan bod komt.

Tot slot was een stukje bullshit detectie, een kritische noot bij de verschillende uitspraken, ook heel prettig geweest. Ik snap dat dat moeilijk was in deze context. Een uitgeefadviseur interviews uitgevers die geheel belangenloos hun medewerking aan zo’n interviewcyclus verlenen. Dan kun je moeilijk kritische noten gaan plaatsen bij uitspraken. Maar de uitgevers verschuilen zich zo nu en dan best gemakkelijk achter zaken als het nog niet volwassen zijn van de e-book markt, het feit dat de (grote) kern van hun klanten nog niet elektronisch leest, de ongenuanceerde bloggers die geen verstand van de uitgeefbusiness hebben, kortom alle mooie verhalen komen langs. Interessant is natuurlijk dat niet iedereen dezelfde argumenten hanteert, wat dat betreft zijn de meningen ook bij de uitgevers mooi verdeeld over de hele breedte.

Dat brengt me terug bij de conclusie waar ik mee begon. Het is een lezenswaardig boek. Je moet je e-mail adres invullen om de downloadlinks voor PDF en EPUB toegestuurd te krijgen. Dat is een beetje een ouderwetse downloadteller + optie om je aan te melden voor vervolgmailtjes. Er wordt door Frankwatching aangegeven dat ze niets anders met je mailadres doen dan gebruiken om je de link toe te sturen. Die link hadden ze natuurlijk ook gewoon direct online kunnen zetten. Het boek mag gewoon verspreid worden, ik zou het hier dus ook gewoon kunnen linken, maar dat vind ik een beetje flauw. Zolang het via Frankwatching te verkrijgen is, verwijs ik je dus gewoon daar even naar toe.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

[…] e-book dat we op Frankwatching publiceerden, ‘State of Print‘ van Bas Vermond, was dat sommigen de downloadprocedure niet prettig vonden. Hoewel de e-mailadressen die we vroegen alleen nodig […]