128GB op een SDXC kaartje

Ik zie dat het weer tijd wordt voor mijn jaarlijkse lijstje “wat kost je opslag?” want Lexa heeft een nieuwe overtreffende trap aangekondigd als het gaat om opslagcapaciteit van SD kaartjes. Let wel, het gaat dan om kaartjes met hetzelfde bekende SD-formaat, maar met het Secure Digital Extended Capacity (SDXC) opslagformaat. Niet alle apparaten die het SDHC formaat kunnen lezen, zullen ook de SDXC kaartjes aankunnen.

Hoe dan ook, de Lexa die nu beschikbaar komt heeft een opslagcapaciteit van maar liefst 128GB. Dat zijn Gigabytes en dus geen Megabytes! De opslagcapaciteit van bijvoorbeeld videocamera’s die hier gebruik van maken neemt inmiddels heftige vormen aan. Deels ook door de compressiemechanismen die vaak toegepast worden. De Canon Legria HF M32 (te koop op het moment vanaf een dikke 800 euro) kan op 128GB in LP modus (1440 x 1080, 5 Mbps) een indrukwekkende hoeveelheid van 49 uur video kwijt (al kan er steeds maar 12 uur aan één stuk opgenomen worden). “Vroeger” kon je op een tape voor je camera 60 minuten (of in LP modus 90 minuten) video kwijt. In LP modus staat 1 SDXC kaartje van 128GB dus gelijk aan ruim 32 mini-DV tapes. Moet ruim voldoende zijn voor een vakantie lijkt me.

Toch kun je de kaartjes voorlopig beter nog maar even links laten liggen. Ze moeten namelijk $699,99 gaan kosten. En dan zijn 2 kaartjes van 64GB nog even wat goedkoper. Voor een Kingston Ultimate SDXC 64GB Class 6 kaartje betaal je zo’n 200 euro inclusief verzendkosten. Dat scheelt per twee stuks dus zo’n 100 euro met de Lexa. Dat is normaal voor zulke nieuwe formaten, het wachten is dan ook op de volgende stap: 256GB. De standaard kan namelijk nog tot 2TB per kaartje. De grens is dus nog lang niet bereikt.

(getipt door Engadget)

[update 5-1-2011] Photofacts verwijst naar een filmpje met een overzicht van het productieproces van een USB-stick / geheugenkaartje van Lexa: