Zondagochtend video: Influencers


Influencers is een korte film (13:55 minuten) over wat een “influencer” is en hoe trends ontstaan. Bij de documentaire hoort een site die ook op de iPad goed te bekijken is.

Hoewel ik het een mooie documentaire vind, heb ik altijd een beetje moeite met dit soort begrippen. Ja, er zijn mensen die je kunnen inspireren, mensen waar je een voorbeeld aan neemt. Maar zo’n figuur met een apart hemd, vreemde stropdas en gekke bril noem ik geen influencer, maar een nerd. In de documentaire wordt ook alleen ook influencers gesproken terwijl Malcolm Gladwell in het Tipping Point boek (waar wel naar verwezen wordt) een driedeling maakt in Connectors, Mavens en Salesmen. Uit de voorbeelden in de documentaire lijken ze het personen te hebben die over een combinatie van die eigenschappen beschikken.

En hoewel de documentaire een heel positief beeld van influencers schetst, is ook dat niet altijd zo. Want ook bedrijven kennen inmiddels deze (mogelijke) kracht van influencers. Influencer marketing richt zich specifiek op deze groep personen binnen een community. Dit zijn namelijk de personen die de boodschap van/over een bedrijf of product binnen die community kunnen verspreiden.

Daarmee wordt het dan de vraag of die influencers nog wel “vertrouwd” kunnen worden als het gaat om het identificeren van wat “hot”, “cool” of “vet” is. Je zult je dan steeds moeten afvragen of het iets is wat aan hen gevoed is door de bedrijven die hen als influencer in de watten gelegd hebben of voorzien hebben van gratis producten.

Maar laat je door al die moeilijke overpeinzingen niet afschrikken en bekijk de film.