Flash op de iPad [Jailbreak]

Sommige dingen in het leven kun je op hopen, maar je weet dat ze simpelweg nooit zullen gaan gebeuren. Flash ondersteuning op de iPad of iPhone is er daar een van. Steve Jobs heeft daar nu eenmaal van besloten dat Flash evil is en dat ondersteuning ervan betekent dat je accuduur gehalveerd wordt. En uiteraard wordt dat nu ook bevestigd op andere Apple apparaten zoals de Macbook Air, waar het gebruik van Flash “2 uur van je accuduur af haalt“.

Hoe dan ook, zolang er de mogelijkheid bestaat om je iPad of iPhone te jailbreaken, zullen er mensen zijn die er voor zorgen dat er een manier is om de beperkingen die Apple stelt omzeilen. Zo is er Frash waarmee je Flash ondersteuning kunt toevoegen aan je iOS apparaat. Ik installeerde het en keek hoe goed het werkt.

Frash is dus geen officieel Adobe product. Het is een vertaling van de Android versie van Flash (die wel door Adobe gemaakt wordt).

Installeren
Het installeren van Frash is een stuk gemakkelijker geworden dan voorheen. Je moet de in Cydia via de Manage>Sources>Edit Source de url http://repo.benm.at als bron toevoegen en dan kun je zoeken naar Frash en hem installeren.

Helaas lukte het me op de iPad niet om ook Frash Toggle te installeren waarmee ik Frash gemakkelijk aan en uit kon zetten. Die heeft namelijk een onjuiste check bij installatie en kan daardoor alleen op een iPhone geïnstalleerd worden.

Gebruik
Na installatie heb je geen nieuwe icoon, maar zul je in Mobile Safari en een aantal andere browsers zoals iCabMobile en Atomic Web de Flash ondersteuning beschikbaar hebben. In iLunascape was dat niet zo.

De Flash in een webpagina wordt niet meteen afgespeeld. Je ziet een grijs vlak met daarin de tekst “Flash” en als je er op klikt met je vinger wordt de Flash daarin afgespeeld. Dat is op zich wel handig omdat je dan dus niet automatisch alle Flash-advertenties op een pagina opent en start.

Helaas was vooraf al bekend dat Frash (nog) geen ondersteuning heeft voor Flash video, een vaak gebruikt formaat voor video op het web.

De test
Ik heb een aantal sites getest om te zien hoe de ondersteuning voor Flash in de praktijk uit zou pakken.

Echo360
Zoals je in mijn bericht/filmpje over het bekijken van weblectures op de iPad hebt kunnen zien, gebruikt Echo360 Flash voor het weergeven van de opnames. Dit was dus de eerste toepassing die ik wilde proberen.

Helaas, zoals je uit de screenshot boven bij dit bericht kunt zien wordt het een zooitje. Frash overleeft de test die aan het begin plaats vindt, maar slaagt er niet in om de interface in zijn geheel te tonen. Niet alleen het streaming video deel wordt onjuist weergegeven, de navigatie ontbreekt en de dia’s wordt maar af en toe (half) weergegeven.
Geen oplossing voor Echo360 dus.

Leraar24
De Leraar24 website heeft nog geen ondersteuning voor de iPad of de iPhone. De video’s zijn alleen in Flash beschikbaar. Zoals verwacht lukt het Frash niet om de Flash video weer te geven.

Hema
Op de Hema website komen de producten tot leven. In je browser op je laptop dan, want op de iPad met Frash wordt de animatie wel geladen, het scherm wordt getoond, maar de animatie start niet.

Spele.nl
Er zijn een aantal sites waar je online Flash-spellen kunt spelen. Spele.nl is er daar een van. Wat er precies mis gaat weet ik niet, ik neem haast aan dat de site een Flash video filmpjes met reclame wil laten zien aan het begin van het spel, want ik krijg er een foutmelding.

Spelen.nl
Slechts één letter verschil is Spelen.nl. Ook hier niet veel geluk met het starten van spellen. Soms starten ze wel op, maar is er een toetstenbord nodig om het te gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij Sudoku, terwijl het onscreen toetstenbord op de iPad niet verscheen.

Onlinegames.nl
Ik begon al even te vrezen dat ik geen enkele site tegen zou komen waar het een beetje fatsoenlijk zou werken. Maar bij Onlinegames.nl vond ik warempel een biljartspel dat werkte. Joepie.

Joepie.

Conclusie
Frash is knudde, leidt hoogstens tot frustratie en is de moeite van het installeren of het jailbreaken niet waard. Sterker nog: je hebt er alleen maar last van, want omdat vaak een site eerst een check uitvoert of er Flash-ondersteuning aanwezig is, kun je veel filmpjes in webpagina’s niet meer bekijken. YouTube bijvoorbeeld “ziet” dat er Flash-ondersteuning is op je iPad en laat dan de Flash-versie van de player zien. Maar die werkt niet in Frash. Zonder Frash krijg je de HTML5-versie van de player te zien en die werkt probleemloos.

Ik heb Frash daarom ook weer verwijderd van de iPad. Mocht je sites hebben waarvan je wilt weten of ze werken met Frash, voeg ze dan hieronder in de reacties toe. Over een week verzamel ik ze (zover ze binnen komen) en test is ze uit in combinatie met Frash.

Tot slot wil ik nogmaals benadrukken dat Frash geen Adobe product is. Het is een vertaling die gemaakt is door een hobbyist. Iemand met ongetwijfeld veel verstand van programmeren, maar het is geen medewerker van Adobe.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Patrice Plet
13 jaren geleden

Ik had al ergens gelezen dat Frash niet werkte voor filmpjes. Bedankt voor de bevestiging hiervan. Ik hoop dat er een slimme gast op staat die het op de IPad werkend kan krijgen. Ipad is een top apparaat, maar Flash wordt node gemist

ron
ron
13 jaren geleden

hoe krijg ik frash van mijn ipad af ik wordt er gek van help!