WiPad – WordPress speciaal voor de iPad

Via een bericht over WordPressCamp NL op het weblog van Peter Luit kwam ik bij WiPad terecht.
WiPad is een plugin voor WordPress waarmee je een “skin” aan zet die je weblog speciaal opgemaakt toont voor de iPad op het moment dat iemand je weblog met een iPad bekijkt.

Voor de iPhone, Android en andere mobiele apparaten is er al een tijd WPTouch dat hetzelfde doet. En dat werkt prima, dus heb ik WiPad ook geïnstalleerd.
Nou had Peter in zijn blogpost al aangegeven dat WiPad zich nog “een pril ontwikkel stadium” bevond. En ook het versienummer 0.3 gaf dat al aan. Dus ik wist waar ik aan begon.

De reden dat je nu, als je met een iPad dit weblog bezoekt, geen verschil ziet met voor het weekend heeft te maken met het feit dat ik de plugin na deze korte test al weer uitgezet heb.
Je kunt aan de screenshot bij het bericht zien, wat het effect van de plugin is. Op zich vind ik de weergave best prettig, met (in landscape modus) links de koppen en rechts de berichten. Het beeld ziet er een stuk rustiger uit dan wanneer je alle drie de kolommen van het standaardontwerp bekijkt.

Maar op dit moment is kijken/lezen het enige wat kan. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om te reageren vanuit de WiPad-skin. En zelfs de reacties van anderen worden niet getoond. Ook kun je er zelf niet voor kiezen om toch weer het standaardontwerp te zien. En bij een iPad verwacht je (ik in ieder geval wel) toch een “complete” ervaring voor wat betreft het bezoeken van een weblog. Wat dat betreft had Mark Zuckerberg ook helemaal gelijk toen hij zei dat de iPad niet “mobile” is. Ja, je kunt het apparaat overal met je mee nemen, maar je bent niet bereid om met minder functionaliteit genoegen te nemen als het gaat om websites.

Daarom ben ik ook wel benieuwd wat jullie er van zouden vinden als je een aparte skin voor iPad voorgeschoteld krijgt. Alleen acceptabel als je ook 90% van de functionaliteit behoudt die je anders in een browser hebt? Nooit acceptabel? Of ook als je dan maar 50% van de functionaliteit krijgt?

Ik heb de plugin dus nu weer uit staan, maar nog wel geïnstalleerd. Dat betekent dat ik ook automatisch op de hoogte gebracht wordt van updates. Wordt dus vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
13 jaren geleden

Je blog doet het in Safari op de iPad, maar ook in iCab prima.
Een dedicated iPad skin is wat mij betreft dus volstrekt overbodig.
Doe dus geen moeite als het niet nodig is, zeker niet als het tot minder functionaliteit leidt.