Is de nieuwe MacBook Air een Netbook?

Het is mooi om te zien hoe na elke aankondiging van Apple alle gadget sites over elkaar heen vallen om een mening te hebben over de impact van de aankondiging. En vooruit, ik laat me meeslepen en besteed er ook een post aan.

Reden daarvoor is eigenlijk dat, waar de vorige MacBook Air gewoon nog als exclusieve gadget gezien werd voor een best stevige prijs, de nieuwe MacBook Air opeens de vergelijking aan moet met zoiets ordinairs als een “netbook”. Je weet wel, die goedkope, kleine, lichte, vaak niet zo krachtige, draagbare dingen met toetsenbord, 9 of 10 inch scherm en Windows XP er op die we de afgelopen jaren kochten toen we nog geen iPad hadden en wel laptops die 2 to 3 kg wogen. Ik heb er heel wat berichten over geschreven.

Bij eeepc.net zijn ze er stellig in: alleen als je een echte Apple fanboy bent. Bij TheNextWeb zien ze het ook niet zitten, de iPad heeft de wens voor een MacBook Air doen vervliegen (maar ze noemen het wel een netbook). Ook bij CNET News denken ze dat ze eerder een iPad zouden meenemen dan een MacBook Air. Fons van den Berg ziet hem wel zitten, en dan met name ook in de school, als vervanger voor de gewone MacBook.
Bij GottaBeMobile noemen ze hem een stap in de richting van een toekomst waar wij en de technologie nog niet helemaal klaar voor zijn.

En het is, vind ik dan, inderdaad ook weer zo’n typische “mixed bag” van positieve en negatieve punten waar veel Apple producten om bekend staan.

De MacBook Air versus een Netbook
Toch maar beginnen met de vergelijking tussen een MacBook Air en een Netbook, ook al schreef ik gisteren zelf dat het eigenlijk Apple met Peren vergelijken is.

Met een gewicht van 1,06kg is de MacBook Air voor een 11-inch laptop/netbook/MacBook heel erg licht. Met 11 inch is hij weliswaar groter dan de meeste netbooks, maar hij is zo ontzettend dun, dat hij ook dunner is dan een gemiddelde netbook.
In een bericht bij Gizmodo staat een foto waar je kunt zien hoe dun hij is in vergelijking met een iPhone 4!

Op het punt van portabiliteit scoort hij dus enorm. Met daarbij als pluspunten dat je een fatsoenlijk (en echt) toetsenbord hebt om op te typen.
Dat heeft een ‘gewone’ MacBook van €999 ook. Maar die weegt het dubbele: 2,13kg. Daar heeft die MacBook dan wel weer een 2,4-GHz Intel Core 2 Duo processor en een 250 GB harde schijf voor aan boord terwijl de MacBook Air het moet doen met een 1.4GHz Intel Core 2 Duo processor en slechts 64GB flash geheugen.
Op dat gebied doet de MacBook Air dan toch weer heel erg denken aan de netbooks van de helft van de prijs. Al is 64GB flashgeheugen het dubbele van wat ik in mijn eeePC ingebouwd heb omdat het nog steeds best duur is.

Dat geheugen zal er mede voor zorgen dat de MacBook Air een feature heeft waar we met de iPad heel erg aan gewend zijn: (bijna) instant on. Een koude start duurt 15 seconden (vergelijk dat maar eens met de PC die je op je werkplek hebt) en vanuit standby stand (en die kan hij 30 dagen volhouden) is hij direct beschikbaar. Dat zorgt er voor dat je hem vooral op standby zult zetten als je klaar bent met werken en hem direct kunt gebruiken als je hem weer nodig hebt.
Dat de accu in het 11-inch model het maar 5 uur uit houdt is dan wat teleurstellend, bij de iPade en de 13-inch MacBook en MacBook Air weten ze er het dubbele uit te persen en dat werkt perfect.

En nu?
Tja, zoals ik aan het begin zei: het is een Apple product. Dat betekent ook dat het wellicht effe handig is om af te wachten of er bij de eerste echte tests van gebruikers geen problemen met temperatuur en dergelijke naar voren komen.
Voor 1.000 euro heb je een hippe, hier mag je mee gezien worden, 11-inch netbook van Apple. Ik neem aan dat de applicaties voor dagelijks gebruik, zoals Office voor de Mac, of iWorks en iLife probleemloos op de MacBook Air zullen draaien. Een accuduur van 5 uur met de snelle standby optie zorgt er voor dat hij waarschijnlijk in de meeste gevallen een hele dag mee kan.
Bij het 13-inch model heb ik zo mijn bedenkingen. Dan kom je wat prijs betreft direct in het MacBook Pro segment. Natuurlijk, ook die is een stuk zwaarder, maar dan ook wel een stuk krachtiger. Dat is toch meer een werkpaardje dat je ook mee op pad neemt.

Het wordt hoe dan ook druk rond die 1.000 euro ondergrens bij Apple. En consumenten zullen daar hun geld toch uiteindelijk maar één keer uit geven. Succes is daarom niet verzekerd, maar een Apple product bij voorbaat afschrijven zoals sommigen doen is ook tamelijk naïef.