YouTube 4K voor de happy few – voorlopig

Op internet gaat alles sneller. Kondigde Youtube gisteren aan dat ze nu ook 4K video (met een resolutie van 4096 x 3072 pixels) ondersteunen, vandaag kun je die informatie al verwerkt zien in de Wikipedia-pagina over 4K video.

Pas afgelopen november kondigde Youtube ondersteuning voor 1080p aan, dat wat wij kennen als “Full HD” en nu gooien ze er nog een schepje bovenop. Niet dat er al veel mensen gebruik van zullen kunnen maken, maar er zijn er ook in Nederland al. Bijvoorbeeld als onderdeel van de vijf projecten die nu lopen in het hoger onderwijs als onderdeel van het 4K-project van SURFnet (zie ook dit eerder bericht en deze pagina met de presentaties van de workshop).

Voor 4K-video heb je stevige opnameapparatuur, stevige bandbreedte en stevige afspeelapparatuur nodig. Daarom nu dus nog alleen voor de happy few. Op ARMdevices.net wordt voorgerekend dat je voor de Youtube 4K-video’s naar verwachting een bandbreedte van 24mbit/s moet hebben. Dat hebben de meesten van ons thuis in ieder geval nog niet ter beschikking. En het bekijken ervan op je ‘gewone’ HD TV of beeldscherm heeft ook nog niet zo heel veel zin. Maar…het kan. En het kan nu eenvoudig, mits je de video tot 10 minuten beperkt, want dat is nou eenmaal de grens op Youtube. En omdat Youtube automatisch ook de andere resoluties van de video beschikbaar stelt is het ook een handige plek om zulke hoge kwaliteit video aan te bieden. Met één keer uploaden van je video kun je alle doelgroepen (van 360p tot die 4K) bedienen. Ik ben benieuwd wanneer het ‘gewoon’ wordt.