Geniaal: Genius Scan voor de iPhone

 Gepubliceerd door om 12:13  iOS
jul 102010
 

Genius Scan Net als Edwin Mijnsbergen kwam ik via de review op iPhone.nl bij Genius Scan. Een gratis tooltje voor de iPhone dat simpel is, maar daarmee/daarom juist geniaal.

Wat kun je er mee?
Met de camera van de iPhone maak je foto’s. Bijvoorbeeld van een open geklapt boek, een whiteboard met aantekeningen, een krant, tijdschrift, maakt niet uit wat.
In Genius Scan voeg je die foto’s samen (je kunt de foto’s vanuit de applicatie maken, maar ook foto’s vanuit je bestaande verzameling kiezen), je kunt de randjes bijsnijden en dan opslaan. Dat kan als nieuw document, maar ook gewoon achter aan bestaand document. Je kunt dus meerdere foto’s / pagina’s samenvoegen.
Je kunt pagina’s individueel roteren zodat het resultaat meteen leesbaar is.

Het resultaat kun je dan als PDF mailen. Naar jezelf of naar anderen.
Als basis voor de voorbeeld PDF die ik gemaakt heb met Genius Scan heb ik het boek ‘De wet op internet‘ van Arnoud Engefriet genomen omdat dat onder een CC-by-sa licentie beschikbaar gesteld wordt (het voorbeeldbestand valt om die reden onder dezelfde licentie.

De PDF bevat een aantal dubbele pagina’s uit hoofdstuk 7 van het boek. Je ziet duidelijk dat ik het boek gewoon open voor me op tafel had liggen. De rondingen van de pagina zijn zichtbaar. De letters zijn niet allemaal zo scherp als wellicht bij een kopieerapparaat, maar de snelheid waarmee ik even, gewoon aan de eettafel hier, een PDF maakte met deze pagina’s is verbluffend.
Erachter heb is nog twee afbeeldingen gevoegd die screenshots zijn van de applicatie in actie op de iPhone. Het resultaat heb ik toen vanuit de applicatie naar mezelf gemaild.

Helemaal gratis, geen reclame te zien. Netjes. Dit is een blijvertje ook al gebruik je hem wellicht een keer per maand of zo.

jul 102010
 

Op internet gaat alles sneller. Kondigde Youtube gisteren aan dat ze nu ook 4K video (met een resolutie van 4096 x 3072 pixels) ondersteunen, vandaag kun je die informatie al verwerkt zien in de Wikipedia-pagina over 4K video.

Pas afgelopen november kondigde Youtube ondersteuning voor 1080p aan, dat wat wij kennen als “Full HD” en nu gooien ze er nog een schepje bovenop. Niet dat er al veel mensen gebruik van zullen kunnen maken, maar er zijn er ook in Nederland al. Bijvoorbeeld als onderdeel van de vijf projecten die nu lopen in het hoger onderwijs als onderdeel van het 4K-project van SURFnet (zie ook dit eerder bericht en deze pagina met de presentaties van de workshop).

Voor 4K-video heb je stevige opnameapparatuur, stevige bandbreedte en stevige afspeelapparatuur nodig. Daarom nu dus nog alleen voor de happy few. Op ARMdevices.net wordt voorgerekend dat je voor de Youtube 4K-video’s naar verwachting een bandbreedte van 24mbit/s moet hebben. Dat hebben de meesten van ons thuis in ieder geval nog niet ter beschikking. En het bekijken ervan op je ‘gewone’ HD TV of beeldscherm heeft ook nog niet zo heel veel zin. Maar…het kan. En het kan nu eenvoudig, mits je de video tot 10 minuten beperkt, want dat is nou eenmaal de grens op Youtube. En omdat Youtube automatisch ook de andere resoluties van de video beschikbaar stelt is het ook een handige plek om zulke hoge kwaliteit video aan te bieden. Met één keer uploaden van je video kun je alle doelgroepen (van 360p tot die 4K) bedienen. Ik ben benieuwd wanneer het ‘gewoon’ wordt.

 Reacties uitgeschakeld voor YouTube 4K voor de happy few – voorlopig  Tags: , ,