Een elektronisch boek op een stikkie

 Gepubliceerd door om 17:03  eBooks
jun 152010
 

Dit is er eentje in te categorie “hier moet ik nog eens rustig over nadenken”. De eBookstick is een USB-stick met daarop een aantal elektronische boeken. De boeken worden geleverd in ePUB formaat, al zit er in juli ook eentje in PDF formaat tussen.
Thema van de maand juni is “MOORDSTICK”, in juli is het “VAKANTIESTICK”. Op de editie van juni staan 5 thrillers en 2 bonusboeken, gezamenlijke waarde (ik neem aan op papier) is 72,20 euro. Als USB-stick koop je hem voor 19,95 euro.

Goed vind ik het feit dat de boeken zonder DRM worden geleverd en je ze dus bijvoorbeeld zonder problemen op je iPad, Kindle (na conversie), je iPhone of iPod Touch, je Sony eReader of je Android telefoon kunt lezen.
Wel vind ik het raar om een elektronisch boek op een fysiek medium te kopen. En de set van vijf moet je natuurlijk ook maar net even goed bevallen. Dat laatste is natuurlijk iets dat ook voor fysieke boeken geldt. En ook daar zul je ze niet altijd vooraf kunnen doorbladeren. De prijs lijkt me ook wel weer heel vriendelijk.

Het lijkt me echter wel verstandig om iets van een ePUB-reader op de stick te zetten. Eentje die je niet hoeft te installeren en bij voorkeur zowel onder Windows en Mac werkt. Want anders moet je aan een klant gaan uitleggen dat ze extra software moeten installeren op hun systeem om de boeken te kunnen lezen. En aangezien de doelgroep waarschijnlijk geen aparte eReader heeft, zou dat voor verwarring kunnen zorgen.

Ik ben benieuwd of het aanslaat.

(getipt door ereaders.nl)

Deel dit bericht:

  2 reacties aan “Een elektronisch boek op een stikkie”

Reacties (2)
  1. Het voordeel van de verkoop op een USB-stick is wel dat het valt onder de noemer van ‘Boek op vaste drager’ en daardoor ook onder het lage BTW-tarief. Hoewel je inderdaad niet kunt kiezen welke boeken er op de stick staan, zou het feit dat je 7 boeken krijgt voor de prijs van 2 (uitgaande van goedkopere edities á €12,50 op papier en de huidige standaard korting van 20% voor e-books), voldoende moeten zijn om mensen ertoe te verleiden.
    De opmerking over de software lijkt me redelijk, hoewel ik me afvraag hoeveel mensen zonder e-reader/iPhone/iPad oid. überhaupt geïnteresseerd zullen zijn in e-boeken.

  2. @Folco De keuze voor een tastbaar medium als een USB-stick deed mij juist veronderstellen dat de doelgroep zónder e-reader nou net de doelgroep van dit product was. Ik kon me namelijk voorstellen dat dit de drempel lager maakt (je hebt net als bij een boek op papier iets tastbaars dat je koopt in plaats van een elektronisch bestandje). Voor mij hoeven ze niet op USB-stick, ik heb al mijn boeken ergens elektronisch staan, voor mij zou dan ook hier een download als ZIP volstaan (scheelt me 2 euro verzendkosten en ik neem aan 1,50 of zo productiekosten voor de USB-stick). Met die USB-stick van 128MB kan ik toch verder niks, die zou nu na ontvangst en kopiëren van de bestanden ook de kast in gaan en er niet meer uit komen.

    Op ereaders.nl werd geopperd dat je zo ook gemakkelijk elektronische boeken cadeau kunt geven. Ook daar lijkt het me een leuk geschenk om iemand kennis te laten maken met elektronische boeken. Zelfs als dat iemand met een iPhone is, dan is het snel even kunnen kijken naar de inhoud van het cadeau voordat ze dan besluiten om Stanza te installeren, wel zo leuk. En het biedt een prima plek om informatie (als je het netjes doet heet het geen reclame) te verstrekken over de site en de manier waarop je ze kunt aanschaffen zonder dat je dat in de ePub-bestanden of losse README-bestandjes op de USB-stick moet stoppen.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.