Uitpakken: enTourage eDGe


Gisteren was ik in Utrecht bij SURFnet en daar lag ook de enTourage eDGe te wachten om uitgepakt te worden. Ik had alleen de Kodak Zi8 bij me, dus heb ik daar even een opname mee gemaakt. Zoals je in het filmpje kunt zien is het apparaat een soort combinatie van een eReader (met een eInk scherm) en een Android tablet (met een LCD-scherm). Die twee zijn aan elkaar gelinkt. D.w.z. je kunt op het Android gedeelte een browser openen en dan bijvoorbeeld daar een PDF downloaden die dan naar keuze geopend wordt op het eInk scherm.
Maar je kunt ook van een (deel van een) pagina op het (zwart/wit) eInk scherm een ‘foto’ maken en die wordt dan op het LCD-scherm in kleur weergegeven. Of je selecteert in een boek dat op het eInk scherm wordt weergegeven een woord, klik op de zoek knop en dan verschijnt er op het LCD-scherm een zoekvenster waarmee je in Google of Wikipedia dat woord kunt opzoeken. Heb je wat gevonden, dan kun je die link weer vastleggen bij dat woord in het boek.

Krachtig en revolutionair of juist verwarrend en te ingewikkeld? Ik ben er nog niet uit. Daarvoor moet ik er meer mee spelen/werken. Wordt vervolgd.

De enTourage eDGe is nog niet direct in Nederland te koop. Je kunt hem online bestellen en daarbij dan gebruik maken van de diensten van (bijvoorbeeld) importuitusa.nl. Kies je de rode, inclusief hoesje en verzenden binnen de VS dan ben je zo’n $650 kwijt. Tel daarbij de verzendkosten vanuit de VS ($30-40) en de handlingskosten van importuitusa.nl (5% van $650 = $32,50), de mogelijke inklaringskosten (12,50 euro) en BTW (19%) die je moet betalen als de douane hem er uit pikt bij binnen komst in NL, dan weet je wat je ongeveer kwijt bent.