mei 122010
 


Afgelopen maandag ben ik in Utrecht geweest om daar all reeds binnen gekomen apparaten als onderdeel van het project Devices in het Onderwijs uit te pakken. Uiteraard ging de videocamera mee en we hebben dan ook een serie filmpjes gemaakt die je de komende dagen hier en op het blog van het project voorbij zult kunnen zien komen.

Het eerste filmpje, met de introductie door Harriet Damen staat hierboven, het filmpje met het uitpakken van de FlyCamOne2 zie je hieronder (even doorklikken als je dit op de voorpagina leest).
Je kunt nog t/m 4 juni 2010 een idee indienen via de website (zie voor aanmeldformulier en voorwaarden de documenten rechts op de voorpagina)

Lees verder….

mei 122010
 

BigBlueButton Meestal als ik voor het eerst hoor over open source projecten die een online omgeving voor het geven van presentaties / demonstraties, dan zijn die tamelijk rudimentair en hebben ze nog heel veel ontwikkelwerk te gaan. BigBlueButton is weliswaar ook pas bij versie 0.64, maar is zeker niet rudimentair. Ook in deze versie biedt het systeem ondersteuning voor het maken van een verbinding met een gezamenlijke online omgeving. Daar kun je met elkaar chatten via tekst, je kunt met elkaar praten via audio, je kunt je webcam aanzetten en video versturen. Je kunt o.a. PDF’s en Powerpoint bestanden uploaden en een presentatie verzorgen. Maar je kunt ook je desktop delen en op die manier een demonstratie verzorgen.

De software maakt ‘aan de voorkant’ nu gebruik van Flash, ontwikkeling van een HTML5 versie die ook op de iPhone en iPad werkt zit in de planning. Voor het delen van je desktop heb je Java nodig, maar voor het bekijken/bijwonen van de sessie zelf niet.
Aan de serverkant maakt BigBlueButton gebruik van een verzameling open source componenten, zoals Tomcat voor de applicatie zelf, Asterisk voor het audio gedeelte (daarom kun je nu ook al ‘gewoon’ met een SIP-client verbinding maken en zou je de applicatie ook ondersteuning voor inbellen via ‘echte’ telefoonlijn moeten kunnen geven), Red5 voor het streaming video deel, MySQL als database, OpenOffice voor de conversie van de presentatiebestanden op de server (zie deze pagina voor de complete lijst).

Installatie van het geheel aan de serverkant vergt (afhankelijk van je besturingssysteem) enkele of een heleboel stappen. Gebruik je Ubuntu 9.04 dan zou het niet veel werk moeten zijn (15 minuten), voor andere omgevingen moet je deze stappen doorlopen.
Gelukkig kan het sneller als je het geheel gewoon eens wilt uitproberen of als je een ontwikkelomgeving wilt hebben. Ze bieden namelijk ook een Virtual Machine versie aan die je binnen VMWare Player of Virtual Machine kunt draaien. Dat is waarmee ik bovenstaande screenshot gemaakt heb.

Heb je ook daar geen trek in, dan kun je ook hun demo-server proberen of gewoon een paar filmpjes bekijken: Dit filmpje laat de installatie en het (technisch) gebruik van de Virtual Machine versie zien. Maar dat zijn allemaal zaken die een gewone eindgebruiker niet hoeft te zien. In dit filmpje zie je de interface door de ogen van een student/deelnemer en in dit filmpje zie je het als docent/spreker (die rollen kun je uiteraard ook omdraaien, je kunt heel eenvoudig elke gewenste deelnemer sprekersrechten geven).

Het is een indrukwekkende omgeving. Ik heb het nog niet in een productiesituatie meegemaakt, maar wat ik er tot nu toe van gezien heb is veelbelovend.

mei 122010
 

Two separate and reliable sources confirmed today that the HP Slate will not be released this summer as previously expected. Instead, the company is in a rush to get Palm’s WebOS onto a slate device that will be named the HP Hurricane. The sources, who are about as close to the project as you can get, say that HP sees the device as a competitor to the iPad

via GottaBeMobile.

Het was al zo goed als zeker dat de HP Slate niet kwam en na de overname van Palm door HP ging men op zoek naar bevestiging dat HP nu een tablet gaat uitbrengen met WebOS er op.

Ik heb nog geen ervaring met WebOS. Belangrijk probleem dat het besturingssysteem heeft/zal hebben is dat er (vergeleken met iPhone OS en Android) relatief weinig applicaties voor beschikbaar zullen zijn. Het is niet open source zoals Android is, het is volledig op touch georiënteerd en heeft Flash ondersteuning (niet happen!)

We zullen zien. Zoals eerder gezegd: dit is nog vaporware en nog ver van beschikbaar.