BigBlueBotton – Open source Adobe Connect alternatief

BigBlueButton Meestal als ik voor het eerst hoor over open source projecten die een online omgeving voor het geven van presentaties / demonstraties, dan zijn die tamelijk rudimentair en hebben ze nog heel veel ontwikkelwerk te gaan. BigBlueButton is weliswaar ook pas bij versie 0.64, maar is zeker niet rudimentair. Ook in deze versie biedt het systeem ondersteuning voor het maken van een verbinding met een gezamenlijke online omgeving. Daar kun je met elkaar chatten via tekst, je kunt met elkaar praten via audio, je kunt je webcam aanzetten en video versturen. Je kunt o.a. PDF’s en Powerpoint bestanden uploaden en een presentatie verzorgen. Maar je kunt ook je desktop delen en op die manier een demonstratie verzorgen.

De software maakt ‘aan de voorkant’ nu gebruik van Flash, ontwikkeling van een HTML5 versie die ook op de iPhone en iPad werkt zit in de planning. Voor het delen van je desktop heb je Java nodig, maar voor het bekijken/bijwonen van de sessie zelf niet.
Aan de serverkant maakt BigBlueButton gebruik van een verzameling open source componenten, zoals Tomcat voor de applicatie zelf, Asterisk voor het audio gedeelte (daarom kun je nu ook al ‘gewoon’ met een SIP-client verbinding maken en zou je de applicatie ook ondersteuning voor inbellen via ‘echte’ telefoonlijn moeten kunnen geven), Red5 voor het streaming video deel, MySQL als database, OpenOffice voor de conversie van de presentatiebestanden op de server (zie deze pagina voor de complete lijst).

Installatie van het geheel aan de serverkant vergt (afhankelijk van je besturingssysteem) enkele of een heleboel stappen. Gebruik je Ubuntu 9.04 dan zou het niet veel werk moeten zijn (15 minuten), voor andere omgevingen moet je deze stappen doorlopen.
Gelukkig kan het sneller als je het geheel gewoon eens wilt uitproberen of als je een ontwikkelomgeving wilt hebben. Ze bieden namelijk ook een Virtual Machine versie aan die je binnen VMWare Player of Virtual Machine kunt draaien. Dat is waarmee ik bovenstaande screenshot gemaakt heb.

Heb je ook daar geen trek in, dan kun je ook hun demo-server proberen of gewoon een paar filmpjes bekijken: Dit filmpje laat de installatie en het (technisch) gebruik van de Virtual Machine versie zien. Maar dat zijn allemaal zaken die een gewone eindgebruiker niet hoeft te zien. In dit filmpje zie je de interface door de ogen van een student/deelnemer en in dit filmpje zie je het als docent/spreker (die rollen kun je uiteraard ook omdraaien, je kunt heel eenvoudig elke gewenste deelnemer sprekersrechten geven).

Het is een indrukwekkende omgeving. Ik heb het nog niet in een productiesituatie meegemaakt, maar wat ik er tot nu toe van gezien heb is veelbelovend.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
JoG
JoG
13 jaren geleden

Als je over deze omgeving schrijft dan denk ik aan het open source project Dimdim. Ik weet dat bijvoorbeeld CoachCaroline er al webinars in de online omgeving geeft. Ik heb een proefwebinar mee mogen werken. Het was fijn om haar te horen, zien en haar presentatie daarbij om zelf met de andere deelnemers, al dan niet anoniem, te kunnen chatten.

JoG
JoG
13 jaren geleden

Inderdaad, keuze is goed. Ik heb naar aanleiding van jouw reactie naar een review of comparison van beide gezocht. Die is er zo op het eerste oog niet. Wel vind ik een vergelijking van Dimdim en Elluminate: ‘Dimdim vs. Elluminate: Fight!‘, verder het artikel ‘Open source to steal Web conferencing market‘ waarop iemand van BigBlueButton en een ‘Virtual Meeting Coach’, Meri Walker, reageren. Meri koos als titel voor haar reactie ‘Free and open source tools rock!’.

Op de Engelse Wikipedia blijkt een ‘Comparison of web conferencing software‘ pagina te worden bijgehouden. Handig. Op de Moodle ‘Modules and plugins’ pagina worden zowel Dimdim als BigBlueButton vermeld.

Voor mensen die met (open source) web conferencing software aan de slag willen lijkt me dit een aardig eerste overzicht / eerste start.

JoG
JoG
13 jaren geleden

Boeiend, Google Insights over Dimdim en BigBlueButton en Google Trends over Dimdim en BigBlueButton.

Naar aanleiding van een tip van Jeroen Baten in de Nederland Open in Verbinding (NOiV) LinkedIn groep naar aanleiding van ‘Open source web conferencing software‘.