Tekst naar spraak nu prima aan te horen

Als je het nieuws rond de Amazon Kindle een beetje volgt dan weet je dat die eReader beschikt over de optie om teksten voor te lezen. Toen ik mijn Kindle DX vorig jaar kocht heb ik een stukje audio opgenomen zoals dat voorgelezen wordt. Het is knap dat het kan, maar de zorgen die uitgevers zich maken waren op dat gebied nog absoluut onterecht. Zij vrezen namelijk dat hiermee de markt van audioboeken bedreigd werd en speelden dan ook meteen de auteursrechten kaart uit. Amazon zou de functionaliteit niet mogen bieden omdat het een nieuwe openbaarmaking zou zijn waar ze geen rechten voor hadden.

Amazon capituleerde en gaf uitgevers de mogelijkheid om aan te geven of boeken op deze manier voorgelezen mochten worden. Een aantal uitgevers kiest er standaard voor om dat niet toe te staan.

Als je naar het fragment luistert dan zul je begrijpen dat het onzin was. Automatische tekst naar spraak was ook op de Kindle DX verre van goed genoeg om een audioboek te vervangen. Gisteren kwam ik op Teleread (alweer) echter een aankondiging tegen van Text2Go. Die hebben nu twee nieuwe stemmen toegevoegd aan hun applicatie. Die stemmen hebben een duidelijk herkenbaar Brits accent én een ontzettend veel betere uitspraak.

Stukje uit Kindle DX userguide:

Stukje uit Alice in Wonderland:

Een voorbeeld van een niet helemaal perfecte uitspraak is de “I” in Alice in Wonderland, die het begin van de hoofdstuktitel is. Het moet worden uitgesproken als “one” en niet als “I”, maar ik kreeg dat ondanks de correctie-opties niet voor elkaar. Bij “Whispernet” in het eerste stukje lukte dat wel. Dat ging eerst verkeerd, maar door de spelling “Whisper-net” voor de uitspraak te kiezen werd dat wel goed uitgesproken.

Nadeel van Text2Go is de wat beperkte ondersteuning voor importformaten. Je kunt dus niet zomaar een PDF of Word document laten voorlezen. Die moet je converteren naar tekstbestanden. Wel kun je nu ook EPUB-bestanden openen, mits die niet voorzien zijn van DRM, want dan kan ook Text2Go er niets mee.

Je kunt de resultaten naar keuze opslaan als MP3 of als audioboek in iTunes laten invoeren zodat je ze eenvoudig op je iPhone kunt overzetten.

De applicatie is niet gratis en ik had nog net wat teveel problemen met het converteren van een aantal van de bestanden die ik er op getest heb om het de uitgave van $45 (met 1 stem) of $95 (met 2 verschillende stemmen) te rechtvaardigen. Maar gezien de grote stap die ze nu gezet hebben voor wat betreft de kwaliteit van de audio sluit ik niet uit dat de uitgevers in de toekomst inderdaad concurrentie kunnen verwachten van deze automatisch voorgelezen boeken. Voor sommigen ongetwijfeld een verschraling (het is namelijk niet perfect) voor anderen een absolute uitkomst.