Een tweede leven voor Second Life 2.0


Ik moet bekennen dat ik niet enthousiast was na het interview dat Robert Scoble had met de CEO van Linden Lab, Mark Kingdom. Je kunt de video daarvan hier bekijken. Ik neem aan dat Linden Lab de eer aan Robert gaf omdat hij een van de gebruikers van het eerste uur was en hem terug winnen zou wellicht een begin van een nieuwe periode van enthousiasme bij anderen kunnen zijn. Maar uit het filmpje kwamen niet echt nieuwe zaken aan bod.
Ja, de nieuwe 2.0 viewer ziet er best mooi uit, maar ik vond de oude niet moeilijk te bedienen, dus kan ik er niet echt over oordelen. En de wereld zelf is (leek) nog tamelijk hetzelfde als vorige week en vorig jaar. Als je, zoals ik nu heb, een stevige desktop met dito grafische kaart hebt dan kan Second Life er heel mooi uitzien. En er is ook een kern van zo’n miljoen vaste gebruikers te vinden.

Het was eigenlijk pas toen ik dit overzicht met video’s en andere bronnen doorbladerde dat ik toevallig bij dé verandering in de nieuwe viewer kwam die de wereld van Second Life compleet op zijn kop zet. Opeens kan Second Life iets wat zelfs een iPhone of iPad niet kan. Nummer 1 frustratie bij het koppelen van de buitenwereld aan Second Life was het beperkte mechanisme waarmee je media kon koppelen. Het moest perse Quicktime video zijn, je kon maar één bron per ‘parcel’ koppelen en webpagina’s konden niet (en later maar heel beperkt) worden weergegeven.

En dat is nu helemaal verdwenen in versie 2.0! Je kunt ‘gewoon’ webpagina’s toevoegen als achtergrond van willekeurige ‘prims’ op je terrein. Je kunt er meerdere koppelen aan één prim, of meerdere prims met verschillende pagina’s. Flash ondersteuning is aanwezig, dus je kunt zonder problemen YouTube filmpjes tonen, een Flickr diashow toevoegen is een kwestie van knippen en plakken van de url die je in je browser ziet, en zelfs Adobe Connect werkte probleemloos (al heb ik niet getest of ik audio vanuit Second Life via Adobe Connect kon sturen). Wauw. Dat maakt het opeens een heel andere omgeving.
Second Life Shared Media Second Life Shared Media Second Life Shared Media Second Life Shared Media Second Life Shared Media Second Life Shared Media
Is het “too little too late” voor een comeback? Ik weet het niet. Het lijkt een klein ding, maar is het niet. Ik heb zelf meer zoiets van “beter laat dan nooit”. En het is een bèta, dus er zal zoals dat hoort nog wel het nodige mis gaan met vastlopers en zo, maar het is een mooie stap.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

[…] New SL Viewer? Least Favorite?What are people saying? -Second Life 2.0 kan nu wat de iPad niet kan: http://bit.ly/dcb4Tq – *alle* webpagina’s laten zien, dus ook Flash. #secondlife #beta #2.0The Linden$ […]

jean
14 jaren geleden

Bedankt voor de signalering. Kan wel eens essentieel blijken. Zeer goede ontwikkeling i.i.g.

Remi van Zelst
14 jaren geleden

Sun liet dergelijke functionaliteit reeds een aantal maanden terug zien op de Educause (Project Wonderland). Daar werd ik heel enthousiast van; het comnbineerde SL met collaboratietooling en koppelingen met allehande apps en Google Objects. SL lijkt nu dezelfde weg in te slaan en heeft als voordelen dat het een community heeft en laagdrempeliger lijkt. Ja, dat SL een tweede leven tegemoet zou gaan stond bij voorbaat al vast natuurlijk…