SDXC als opvolger van SDHC geheugen

Ik ben geen fan van steeds nieuwe standaarden voor geheugenopslag. Het levert altijd problemen op met oudere apparaten die het nieuwe formaat niet kunnen lezen of pas na een upgrade van de software. Maar helaas kan het vaak ook niet anders. Zo ook bij de veel in fototoestellen en (steeds vaker) in videocamera’s gebruikte SD-kaartjes.

Het oorspronkelijke SD-formaat voorzag maar in kaartjes tot maximaal 2GB. Dat leek een tijd lang voldoende. Met de komst van SDHC waren formaten tot maximaal 32GB mogelijk. Dat leek best veel, al zijn 32GB SDHC kaartjes al sinds 2007 op de markt. Toen voor $700 per kaartje, in 2008 betaalde je nog zo’n 200 euro per kaartje, en op dit moment kun je ze al voor een dikke 72 euro op de kop tikken.

Hoog tijd dus voor een formaat dat ook grotere kaartjes aan kan. Met de opvolger van SDHC, SDXC genaamd wat staat voor Secure Digital eXtended Capacity hebben ze er gelukkig nu wel voor gekozen om een formaat te verzinnen waarvan de bovengrens wat verder weg ligt. Het formaat kan kaartjes tot maximaal 2TB (2048GB) aan.

Ik zal vast nog wel meemaken dat we dat als opslag op zo’n klein kaartje heel gewoon gaan vinden, maar voorlopig kunnen we er weer eventjes mee vooruit.

SanDisk heeft inmiddels een 64GB SDXC kaartje beschikbaar. Kost nu nog $350 (zo’n 260 euro). Eigenlijk niet heel veel als je het vergelijkt met de introductieprijs van de 32GB variant indertijd. Zoals eerder het geval was is het op het moment nog een stuk voordeliger om die kaartjes van 32GB te kopen. Daarvan krijg je er 3 (dus 96GB in totaal) voor minder dan de prijs van die ene, terwijl je dan ook nog even mogelijke compatibiliteitsproblemen uit de weg gaat.

Het is niet eenvoudig een fotocamera te vinden die zulke omvang aan opslag zinvol maakt. Zelfs niet met de Canon EOS Rebel T2i. De Canon heeft al SDXC ondersteuning aan boord en een 18 Megapixel CMOS sensor en hij kan Full HD video opnemen op maximaal 30fps. Een enkele foto op RAW formaat (5184 x 3456 pixels) is 24,5MB per stuk. Dat valt dus nog wel mee want dan passen er 2.674 foto’s op, ruim voldoende voor op vakantie. Zelfs als je video op Full HD formaat (1920 x 1080) schiet met dit toestel dan heb je die 64GB pas na 192 minuten vol (op basis van info bij Canon).

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Theuntje
12 jaren geleden

Gelukkig is het inderdaad bij vele nieuwere apparaten een kwestie van het updaten van de firmware waardoor ze weer de nieuwe kaartjes lusten.

Ik vraag me alleen af wat er op dit moment een SD kaartje van 64gigabyte benodigd. Ik kan op mijn Kodak Zi8 niet eens mijn 16 gig volschieten..