Apple wil niet dat dit kan

Voor alle duidelijkheid: in dit bericht beschrijf ik een aantal zaken die volgens de licentievoorwaarden van Apple niet toegestaan zijn. Het voorbeeld in de screenshot hiernaast is dan ook fictief en niet daadwerkelijk in gebruik. Dat zou immers niet legaal zijn.

Bij de keuze tussen een mobiel/desktop Apple/Windows systeem (de Appels versus Peren serie) was het een van de dingen die ik bekeken en overwogen heb: wat nou als ik voor het ene besturingssysteem als basis kies, kan ik daar dan het andere systeem “bovenop” draaien. Ik kende het gratis Virtualbox van op mijn laptop. Dat was langzaam maar voor het snel even testen van een besturingssysteem (ik heb zo Vista en Windows 7 bekeken voordat ik het daadwerkelijk installeerde) was het voldoende. Op een modern systeem met voldoende geheugen zou dat toch snel genoeg moeten kunnen zijn voor incidenteel gebruik?

Voor het draaien van Windows 7 op een systeem met OSX was het snel duidelijk. Er zijn een paar gratis/betaalde opties waarmee dat kan. Omgekeerd was het allemaal wat minder duidelijk. Ik vond wel wat discussies van mensen die geprobeerd hadden het te doen, zelf een paar how-to’s die echter qua complexiteit van een omvang waren dat zelfs ik er van terug schrok, maar niets dat veel vertrouwen gaf.

Probleem is dat het simpelweg niet wordt toegestaan door de licentievoorwaarden van Apple. Daarin staat namelijk dat je het besturingssysteem alleen op een Apple computer mag installeren. Dat sluit virtualisatie op andere systemen daarom uit. Uitzondering is Mac OSX server, maar Snow Leopard is daarom niet zondermeer te installeren op bijvoorbeeld VMWare of VirtualBox. Die bouwen daar namelijk geen ondersteuning voor in om geen problemen te krijgen met de leverancier uit Cupertino.

Natuurlijk blijken er ook wel weer slimme dames en heren te zijn die VMWare voor de gek weten te houden, die er voor kunnen zorgen dat je Snow Leopard wel kunt installeren omdat VMWare denkt dat je de server aan het installeren bent. En dan blijkt het allemaal eigenlijk heel erg goed te draaien, zelfs op 1920×1080 en zonder dat de 8 kernen van een i7 processor hoeven te staan te zweten. Maar ja, het mag niet, dus blijft het allemaal virtueel.

Er zijn voldoende discussies te vinden over het waarom van dit alles. Apple verdiend nu eenmaal een belangrijk deel van haar inkomsten met de hardware, het besturingssysteem is heel goedkoop. Dit is precies het tegenovergestelde model van Microsoft, die leveren alleen de software en vangen van gewone gebruikers een aardig bedrag per licentie. Logisch dus dat die er geen probleem mee hebben als Mac gebruikers ook Windows gebruikers zijn.

Toch blijft het jammer dat deze twee werelden op deze manier gescheiden blijven. Goedkope hardware met daarop goedkope software is natuurlijk de perfecte combo.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Theuntje
14 jaren geleden

Goedkope systemen met goedkope software.. Klinkt als een PC met een goede Linux distro?

En het is wel degelijk mogelijk om Mac OS op andere systemen te installeren.. Dat het niet mag daar gelaten.. Maar je bent ICT’er of niet..