De Antec 300 is in the house

Antek 300 Het heeft even geduurd (2 weken), maar gisteren tegen de avond werden dan toch twee zware dozen afgeleverd met mijn nieuwe computer. Gezien het feit dat daar kerstmis en nieuwjaar tussen gezeten hebben, het systeem geassembleerd moest worden én de moeilijke leverbaarheid van een aantal onderdelen, was het iets waar ik gewoon meer rekening mee had moeten houden. Een op maat gemaakt en samengesteld systeem heb je nou eenmaal niet 24 uur later in huis.

Het uitpakken van de dozen kon je live volgen via Ustream, de opname daarvan staat nog hier. Niet zo schitterende videokwaliteit, maar als je bedenkt dat het een live stream via wifi vanaf mijn iPhone was, dan verklaart dat het wel. Ik zag pas achteraf in de opname dat toen de iPhone in lock-stand ging de video niet meer doorgestuurd werd, de verbinding bleef live en ook de audio bleef hoorbaar, maar wel iets om in de gaten te houden. Gelukkig neem ik na een minuut of 8 de iPhone van zijn statief af en kun je weer mee kijken. Tijdens het streamen realiseer ik me dat ik niet op opnemen gedrukt heb, maar dat doet hij automatisch zodat ik achteraf het geheel eenvoudig kon archiveren.

De kast / assemblage
Antek 300 Antek 300

Toen ik de doos van de Antec 300 open maakte lagen bovenop, direct zichtbaar een tweetal A4-tjes. Op de eerste stond vermeld dat het belangrijk was dat ik eerst even de kast zou open maken. Voor het transport hadden ze bij Salland de lege ruimtes aan de binnenkant van de kast opgevuld. Is natuurlijk wel cool dat een leverancier zegt dat je meteen aan de binnenkant van een systeem moet kijken. 🙂

De zijkanten van de kast gaan er gemakkelijk vanaf, dikke met de hand los te maken schroeven. In de stream kun je horen dat ik niet zo te spreken ben over de wijze waarop de voedingskabels lopen in het systeem. Eentje loopt bijvoorbeeld onder de grafische kaart door en blokkeert zo de twee naastgelegen uitbreidingsplekken.
Antek 300
Die voeding is overigens gigantisch in omvang, net als zo ongeveer alles in de kast. Ik ben blij dat ik dit niet in een kleine tower heb laten inbouwen.

Binnenkant van de kast
Antek 300 Antek 300
Je zult mij niet vaak verlekkerd naar de binnenkant van een computer zien zitten kijken, dus wat dat betreft vind ik het ook helemaal niet erg dat er geen venster in de kast zit, maar ik moet bekennen dat ik de componenten toch wel indrukwekkend vond. Grappig als harde schijven (2x1TB) er opeens klein uitzien ten opzichte van de rest.
Antek 300
Met name de gigantische koeler voor op de processor was iets waarvan ik me, aan de hand van de plaatjes, niet gerealiseerd had dat hij zo groot was. De 4 geheugenstrips van elk 2GB waren net om het hoekje erachter zichtbaar.
Antek 300
De grafische kaart neemt twee plekken in in de kast, mede door de koeling.

Blu-Ray drive
Antek 300 Antek 300 Antek 300

Gelukkig had het kabelmanagement geen gevolgen voor het kunnen inbouwen van de, elders bestelde, Blu-Ray drive. Er was netjes een voedingskabel aan de binnenkant beschikbaar voor het overgebleven slot en SATA-kabels zijn toch wel een verademing ten opzicht van die onhandige brede IDE-kabels van vroeger.
Antek 300

Geluid
Logitech X530
Helaas kon ik gisterenavond de Logitech speakers niet écht uitproberen, zowel bij ons als bij de buren sliepen er namelijk al kinderen. Zoals ik had gelezen zijn de kabels van de voor de twee achterste speakers niet heel erg lang, zelfs niet voor mijn klein studeerkamertje, maar omdat het gewone tulpkabels zijn, zijn ze redelijk eenvoudig te verlengen. De voetjes van de speakers vind ik wel erg handig, ze doen dienst als voetje om op te staan, maar draai je ze om dan kun je ze gebruiken voor de muurbevestiging. Ziet er robuust genoeg uit.
Logitech X530
En de speakers aan de voorkant doen me heel erg aan WALL-E denken. 🙂

Setup
Bij de aanschaf van het systeem had ik er voor kunnen kiezen om Windows meegeleverd en geïnstalleerd te krijgen. Maar gezien het prijsverschil met Windows 7 bij SURFspot.nl (daar kost die maar 18 euro) had ik voor een “kaal” systeem gekozen. Ik ging er dus vanuit dat ik slechts een commandoprompt of zo te zien zou krijgen.
Mooi is dat dat niet zo is. Salland had een 30-dagenversie van Windows Vista geïnstalleerd (met een link op het bureaublad naar de bestelpagina op hun site voor het geval ik die wilde omzetten in een definitieve licentie). Netjes, want zo had ik meteen een basis voor de upgrade naar Windows 7 64bit.

Omdat ik toch even een backup wilde maken van die installatie van Vista voordat ik ging upgraden wilde ik de schijf klonen met Acronis TrueImage. Daar had ik een licentie van die het probleemloos onder XP deed. Maar helaas niet meer met de schijven die in de nieuwe computer zaten. Upgraden dus? Niet dus. Ik kwam Macrium Reflect Free tegen en dat programma maakte gratis de benodigde backupkopie.

Ventilatoren
Één ding heb ik me wel in vergist. Ik had bij de kast een extra ventilator besteld. Die wordt geplaatst aan de voorkant, voor de harde schijven. Die 7 euro had ik me kunnen besparen. De kast is ook zonder ruimschoots voorzien van ventilatoren:

  • 1 grote ventilator in de bovenkant van de kast (standaard bijgeleverd bij de kast), voorzien van handmatige 3-staps schakelaar voor snelheid
  • 1 ventilator aan de achterkant van de kast (standaard bijgeleverd bij de kast), voorzien van handmatige 3-staps schakelaar voor snelheid
  • 1 grote ventilator (aan de binnenkant van de kast) op de voeding
  • 1 grote ventilator op het mega-koelelement van de processor
  • 1 ventilator op de grafische kaart

De ventilator die aan de voorkant van de kast gemonteerd is maakte beduidend meer lawaai dan de andere ventilatoren en was niet met een schakelaar regelbaar. Ik heb hem dan ook losgekoppeld. Voor de temperatuur van de schijven maakt het niet uit, die krijgen voldoende koeling door de aangezogen lucht aan de voorkant.

En hoe bevalt hij nu?
Nou ja, prima natuurlijk. Maar eigenlijk is het nog veel te vroeg om dat al te zeggen. Ik heb het systeem net een paar uurtjes in huis. Tijd dus om wat zwaardere software te installeren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
14 jaren geleden

Wauw, wat een ‘beest van een apparaat’!
Waar ik me wel een beetje zorgen over maak is het geluidsniveau dat het apparaat produceert (en dat na verloop van tijd zeker zal stijgen). Eigenlijk ook benieuwd naar het stroomverbruik.

Fred Zelders
14 jaren geleden

OK! Valt allemaal dus nog best wel mee.
Geluidsniveau wordt heel vaak vergeten als selectie criterium.
Daarom misschien een idee om over half jaar nog een keer te meten, want de ervaring leert dat het geluids niveau hoger wordt naarmate de leeftijd van de machine stijgt.