Welke Smartphones worden gebruikt in het onderwijs?

Palm Pre - Klik voor grotere versie

Met de Palm Pre, de zoveelste mogelijke iPhone-killer, nu bijna echt leverbaar in de VS en de verwachting dat Apple volgende week weer een nieuwe, verbeterde, iPhone aan gaat kondigen, heb ik nog steeds geen goed antwoord kunnen vinden op mijn vraag: Welke smartphones worden in Nederland in het onderwijs gebruikt?
Ik ken de verhoudingen in besturingssystemen op smartphones, maar wat gebruiken docenten en andere medewerkers? En minstens zo belangrijk: Hoe is de ondersteuning vanuit de onderwijsinstelling?

Ja, ik weet het, er zijn heel veel docenten en medewerkers die geen smartphone ‘van de baas’ krijgen, die het allemaal zelf moeten aanschaffen. Maar gezien de landelijke cijfers over mobiel internet op een smartphone (b)lijkt ook een deel van die mensen dat dan inderdaad maar zelf te doen.

Ik weet dat sommige universiteiten en hogescholen een beperkte set hardware hebben die ze toestaan of ondersteunen. Veel van die informatie is echter niet zomaar op internet te vinden. De TU/e was de enige waarvan ik zo een pagina kon vinden met info.

Ook voor mijn werkgever is die informatie verstopt achter de inlog, dus ik kan niet helemaal vrij citeren uit die informatie. Maar ik zal hieronder tot het niveau waarop ik denk dat dat kan e.e.a. beschrijven. En ik hoop dat jullie in de reacties (of anders via de mail als het geen informatie is die je daar mag zetten) iets kunnen vertellen hou het bij jullie onderwijsinstelling geregeld is. N.B. ik zal hieronder geen exacte bedragen noemen op het moment dat het om interne informatie gaat.

Draadloos netwerk
Fontys beschikt op de meeste locaties over een draadloos netwerk. Dat is inmiddels zo ingericht dat alle studenten en medewerkers ook met hun eigen laptop op dat netwerk kunnen inloggen.
In principe zou dat ook met een smartphone moeten kunnen, maar de resultaten variëren. Alleen toestellen die zijn voorzien van Windows Mobile versie 5 (of hoger) worden ondersteund. Andere toestellen niet, maar met een iPhone/iPod Touch moet het zonder problemen lukken.

Diensten
Er wordt ondersteuning geleverd voor synchronisatie van Outlook mail en agenda en het opzoeken van telefoonnummers via http://mobile.fontys.nl/. Overige diensten/websites zijn (Nog) niet voor mobiel gebruik geoptimaliseerd.

Persoonlijk denk ik dat, gezien het toegenomen gebruik van e-mail en elektronische agenda’s binnen onderwijsinstellingen, met name dat mobiel toegang bieden tot die twee diensten heel relevant is voor elke medewerker/docent.
Dat kun je niet meer in de categorie ‘gadget’ of ‘extra’ zetten. Ook al weet ik dat waarschijnlijk de nodige schoolbesturen dat wel nog doen.

Mobiel abonnement
Met een mobiele telefoon naar Fontys bellen is duur. Helaas. Dat komt door het gebruik van telefoonnummers in de 0877 reeks. Over die tarieven heb ik eerder geschreven en uitgelegd dat dat probleem ook bij steeds meer VOIP-nummers zal gaan optreden. Ga ik dus ook niet meer over discussiëren, dat is nou eenmaal zo.

Handig is dat Fontys voor medewerkers SIM-only abonnementen heeft. Voor een heel laag bedrag per jaar kan een afdeling/opleiding een SIM-kaart aanschaffen waarmee het bellen tussen Fontys-nummers helemaal gratis is. Onafhankelijk of dat naar een vast toestel of een andere Fontys SIM is. Dat is dus handig.

Mobiel data-abonnement
Daarnaast kan er voor een aanvullend bedrag een data-abonnement bij genomen worden. Dat abonnement is een stuk minder concurrerend vind ik dan het abonnement voor spraak (het gaat uit van laag dataverbruik per maand), maar voldoende voor de twee diensten die formeel ondersteund worden.

Smartphones
Ik heb hierboven uitgelegd wat er centraal ondersteund en aangeboden wordt. Een ding gebeurt sinds een tijdje niet meer: er worden niet centraal toestellen voorgeschreven/aangeboden.

Dat is prettig, meer keuze, maar ook onhandig, want ieder moet voor zichzelf nu een afweging maken van het aan te schaffen toestel. Ik zal hieronder beschrijven welke opties/toestellen er bij ons binnen de afdeling zoal voorbij komen.

[Disclaimer] Ik gebruik hieronder verwijzingen naar pdashop.nl. Dat is de online zaak waar vanuit door onze afdeling op het moment de smartphones besteld worden. Dit is geen verkapte reclame voor die site, ik weet niet of ze altijd de goedkoopste zijn, ik krijg ook niet betaald voor via die site bestelde toestellen. Het is voor mij gemakkelijk om er naar te verwijzen omdat ze (uiteraard) informatie over alle hieronder besproken toestellen hebben.

Criteria bij aanschaf
Er zijn een aantal criteria bij aanschaf van een toestel:
* SIM-lock vrij – omdat we de SIM-kaartjes van Fontys moeten/willen gebruiken moet het toestel SIM-lock vrij zijn.
* Windows Mobile – heeft de voorkeur vanwege de bekendheid met het systeem, de beschikbaarheid van Activsync en het feit dat het formeel het enige ondersteunde besturingssysteem is
* Niet duurder dan 400 euro. Is een intern maximum voor de aanschafprijs. Doordat de toestellen SIM-lock vrij moeten zijn (dus niet gekoppeld aan een abonnement van een provider), liggen de prijzen overigens allemaal wat hoger dan dat je privé gewend zou zijn uit te geven.

HTC S710 (299 euro)
De HTC S710 is een Windows Mobile toestel dat er uitziet als een wat dikkere telefoon met uitschuifbaar toetsenbord. Maar hij kan op internet browsen, mail en agenda syncroniseren en met het toetsenbord kun je niet al te lange replies of nieuwe afspraken eenvoudig invoeren.

Op dit moment blijkbaar uitverkocht, geen idee of dat is omdat hij uit de collectie gaat.
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar de collega die hem gebruikt is er tevreden over.

HTC P4350 NL (359 euro)
De HTC P4350 NL is meer het traditionele PDA-model. Daarom is het beeldscherm (touchscreen) groter dan bij de HTC S710.
Ook hier een uitschuifbaar toetsenbord. Mijn vorige telefoon (Qtek S110) had dat niet en ik moet zeggen dat ik inmiddels grote voorstander van een ‘echt’ toetsenbord ben.

Ook hier geen negatieve geluiden van mijn collega’s, al moet ik bekennen dat de meesten van hen ook absoluut geen poging doen om het apparaat tot het uiterste te belasten.
Het aantal zelf geïnstalleerde applicaties op deze HTC is in de regel nul.

HP iPAQ 914c NL (399 euro)
Ik ben zelf gevallen voor de HP iPAQ 914c NL. Nog net binnen de financiële limiet. En laat ik beginnen met de opmerking dat ik hem zeker geen tweede keer zou aanschaffen.
Het toestel is groot, de accu slecht, goede foto’s maken is er niet bij, de ingebouwde GPS werkt matig en veel van de ‘coolere’ toepassingen, zoals het online streamen van video worden niet ondersteund op dit toestel.

Toegegeven, het toetsenbordje is perfect, e-mail syncronisatie werkt gewoon, maar het is geen topper. Het heeft me geleerd heel kritisch te zijn over ‘specificaties op papier’ als het gaat om smartphones.

HTC P4550 TyTN II UK (549 euro)
De HTC P4550 TyTN II UK is het toestel dat ik had willen hebben maar, terecht gezien de prijs, niet mocht aanschaffen.

Bekijk de video op YouTube
Bovenstaande video laat het allemaal zien, maar ja voor dat bedrag koop je ook een complete laptop.

Andere alternatieven
Andere alternatieven die ik nog niet in gebruik heb gezien door collega’s binnen de afdeling zijn:

Apple iPhone 3G
Natuurlijk kom ik ook binnen Fontys wel collega’s tegen met een Apple iPhone 3G. Voor reguliere aanschaf is het toestel echter niet/minder geschikt. Het is niet SIM-lock vrij. En import vanuit België is niet echt een ondersteunde optie, en daar komt bij dat hij dan te duur is (meer dan 400 euro).

Persoonlijk vind ik bij de iPhone het onscreen toetsenbord vreselijk. Ik kan nog niet wennen aan het gebrek aan ‘gevoel’ ten opzichte van de toetsen op mijn iPaq.

T-Mobile G1 Black (399 euro)
Ik wist niet dat de G1 Android toestellen ook SIM-lock vrij verkocht werden, maar blijkbaar wel.


Bekijk de video op YouTube
Ik heb nog geen hands-on ervaring met de G1, begrijp van de verhalen online dat het eigenlijk nog best een versie 1.0 toestel is. Al vind ik het toetsenbord dat de G1 heeft wel heel fijn dus dat hoeft van mij niet weg bij nieuwe toestellen. Ook Android zelf is nog zwaar in ontwikkeling (maar je kunt ook de G1 updaten naar nieuwere versies) en ziet er nog lang niet zo gelikt uit als de iPhone.
Als ik voor 399 euro zou moeten kiezen tussen een Windows Mobile toestel (dat ik nooit kan updaten) en Android (met iPhone als te dure optie in dit verband), dan zou ik voor de Android kiezen. Maar of ik het toestel al aan mijn collega’s zou durven aanbevelen? Niet als mail ophalen en bellen het enige is wat ze er op willen doen.

En wat gebruik jij?
Lange post met een aantal van de toestellen en opties die we binnen Fontys ter beschikking hebben. En wat gebruik jij en hoe werkt e.e.a. binnen jullie instelling? Ligt alles vast? Moet je het allemaal zelf uitzoeken? Welke toestellen gebruiken je collega’s?

Ik hoor het graag!

Oh, en voor wie nog niet wist wat de Palm Pre is, zie ook deze video:

Bekijk video op YouTube

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roel
12 jaren geleden

Ik zit niet in het onderwijs, maar in algemene zin volg ik de smartphone ontwikkelingen wel. En wat betreft de G1 en de nieuwe Android-telefoon de HTC Magic: met versie 1.5 van Android maken die een flinke stap voorwaarts. Zeker de HTC Magic is goed ontvangen – http://gizmodo.com/5272229/t+mobile-g

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Roel,

Toch zit ik nog met dat toetsenbord. Gizmodo zegt: "Unless you absolutely need to have a hardware keyboard for massive text entry, there’s no real reason why Android seekers shouldn’t get the G2 when it debuts on T-Mobile soon"

Dan zou het onscreen toetsenbord toch echt beter/prettiger moeten zijn dan van de iPhone.

Raymond
12 jaren geleden

Bij ons is het een simpel verhaal: medewerkers krijgen sowieso nauwelijks of geen mobieltje, laat staan een smartphone. Desalniettemin zie ik ze meer en meer bij collega’s en vooral studenten.

Die moeten dan flink hun best doen om van het wireless netwerk gebruik te maken want daar zit allemaal geen support op, laat staan dat er mobile versies van websites zijn. Wireless is beveiligd met secure2w en hoewel er voor de iphone een profiel te vinden is bij de utwente, zal het neem ik aan niet lukken om de G1 die ik net vandaag besteld heb online te laten gaan op werk via de wifi.

Waarom de G1? Simpelweg kosten in combinatie met de charme die Android voor mij heeft. Een eenjarig contract is nog te doen en ik heb waarschijnlijk de hele doorlooptijd nodig om onze ict dienst te overtuigen dat smartphones geen toekomstige ontwikkeling is maar eentje van het heden.

Willem
12 jaren geleden

Realiseer me nu dat ik al ruim 3 jaar doe met m’n Qtek 9100 en die koelkast bevalt me eigenlijk nog steeds prima. natuurlijk, geen GPS maar heb je die "voor de baas" perse nodig? Wel flat fee data abonnement en synchronisatie met bedrijfs e-mail. Als camera zeer slecht, maar ik heb eigenlijk altijd wel een echte camera of in ieder geval m’n Flip bij me. Managers bij osn worden uitgerust met een Windows smart phone waarbij ze kunnen kiezen uit 2 modellen. Welke dat zijn zou ik volgende week na moeten vragen…

Annet Smith
12 jaren geleden

Als ik naar de situatie op mijn school kijk kan daar nog wel heel wat beter, maar we krijgen binnenkort overal wireless en dan zou men theoretisch ook met meegebrachte laptops moeten kunnen werken. Of dit voor smartphones zal gelden is zeer de vraag, maar Windows Mobile geef ik dan ook de meeste kans. Het is voor mij nu al mogelijk om mijn school e-mail op mijn Windows Mobile telefoon te ontvangen, omdat onze organisatie ook Windows gebaseerd is.
In het rijtje van toestellen zou ik ook de HTC Touch Diamond willen noemen, een toestel dat vrij compleet is en alleen geen uitschuifbaar toetsenbord heeft. Maar ik zie ook niet zoveel nut in het inkloppen van lange stukken tekst op je smartphone in een schoolsituatie, daar kun je volgens mij echt beter een laptop of netbook voor gebruiken.
@Willem: ik kan me voorstellen dat mensen die regelmatig op stagebezoek gaan wel behoefte hebben aan GPS op de telefoon, maar verder lijkt het me inderdaad niet nodig.